Jaran Knive med hunden Gin tok en overlegen seier med et flott finaleløp. I tillegg vant Karianne Buer fra Norge Young Handler konkurransen og Norge tok Bronse i lagkonkurransen.

Norge stilte med 15 ekvipasjer i VM og 2 young handlere. Totalt på VM deltar ca 250 hunder fra hele verden. Norge har lenge vist seg tydelig på internasjonale mesterskap, men har likevel ikke nådd helt opp i VM sammenheng. Denne gangen skulle det vise seg at nordmennene var i sitt rette element.

Vinner av VM 2017 Jaran Knive gratuleres av Chairman for Internasjonal Sheepdog Society (foto: Hoogvorst photography)

Utenfor de britiske øyer
Det er første gang VM blir arrangert utenfor de britiske øyer, og denne gangen i Nederland. Det er gjerne litt tyngre sauer å flytte på på kontinentet, og dette er også nordmennenne mer vant til. VM var utfordrende med flate store baner og sauer hundene måtte jobbe med. Hundene må hente sauene på ca 400m og drive de gjennom en bane, for så tilslutt skal fører og hund dele fra to sauer og tilslutt ha de inn i en liten innhegning kalt kve.

Sterk norsk innsats
De norske deltagerne hadde litt stang ut første dagen i kvalifisering, men andre dagen tok det seg opp. Flere av de norske deltagerne havnet like utenfor å kvalifisere seg til en semifinale. Det er kun de 7 beste fra hver kvalifiseringsbane som går videre og totalt 42 deltagere til semifinale. Likevel klarte 5 av nordmennene å gå videre til semifinale i år; Finn Engan med Zenta, Jaran Knive med Gin, Karin Mattsson med Trim, Jo Agnar Hansen med Kate og Petter Landfald med Lady.

Det er første gang både Finn Engan og Petter Landfald er i VM. Jo Agnar, Karin og Jaran har kvalifisert seg videre tidligere. Det var fire av de norske som kom videre til finalen

Til finalen: Jaran Knive med Gin, Jo Agnar Hansen med Kate, Karin Mattsson med Trim, Petter Landfald med Lady (foto: Cathinka Kjelstrup)

Lagkonkurranse
Norge stilte med 5 hunder til lagkonkurransen, dette var de 5 best kvalifiserte inn mot VM. Her legges resultatet til laget sammen i kvalifiseringen.

  1. England
  2. Canada
  3. Norge

Norge stilte med følgende ekvipasjer på laget: Jaran Knive med Gin, Jaran Knive med Bea, Jane Espevoll med Iris, Petter Landfald med Lady og Arne Christoffer Sand med Caddy. Alle gjorde en top innsats for Norge.

Jaran Knive med Gin og Petter Landfald med Lady (foto: Hoogvorst photography)

Finale
16 hunder gikk videre fra semifinale til finale og av disse var det 7 fra Skandinavia (4 normenn og 3 svensker), 6 fra Storbritannia (4 fra Wales, 1 fra Irland og 1 fra Scotland), 2 fra Nederland og 1 fra Tyskland. Vi sendte alle løp direkte (live) på facebook siden vår "NSG gjeterhund" og flere satt spent og fulgte med de norske. Jaran Knive gikk som startnr 3 og var først av de norske. Forholdene så ut til å være gode og stemningen var til å ta og føle på under løpet. Det var ikke tvil om at publikum visste at dette var et toppløp med stående og rungende applaus fra tribunen.

Flere av de norske viste god figur og ikke minst debutanten Petter Landfald på 22 år som gjorde et godt løp og var uheldig med at en sau han hadde skilt fra kom tilbake i flokken i siste liten før tiden gikk ut.

Karin Mattsson gjorde en knallinnsats i finalen og tangerte sin tidligere plassering i VM. Tidligere har Karin oppnådd 7.plass. Jo Agnar Hansen gjorde også en god innsats, men gikk dessverre ut på tid i nærarbeidet.

Resultater finalen:

1. Jaran Knive med Gin, Norge
2. Kevin Evans med Ace, Wales
3. Serge van der Zweep med Gary, Nederland

5. Karin Mattson med Trim, Norge

12. Petter Landfald med Lady, Norge

15. Jo Agnar Hansen med Kate, Norge

F.v.: Kevin Evans og Ace (Wales), Jaran Knive og Gin (Norge), Serge van der Zweep og Gary (Nederland) (foto: Hoogvorst photography)

Young Handler

Norge stilte også med 2 young handlere i klassen for førere under 21. Her stilte Norge med Karianne Buer med hunden Allie og Sverre Kvinnesland med hunden Heather.

Sverre og Karianne med hundene (foto: Cathinka Kjelstrup)

Tøff kvalifisering
Det var 25 hunder og førere som stilte til start i klassen og det var sterk konkurranse. De britiske øyer (Irland, Scotland, England og Wales) hadde tilsammen 12 førere med god erfaring. Det stilte flere førere fra andre land også, og Brasil, Sverige, Finland, Sveits, Belgia, Italia og vertslandet Nederland. Yngste deltageren var 11 år og fra Brasil.

Det var en utfordrende bane og vanskelig sau, men Norge seilet til toppen. Karianne Buer med Allie vant kvalifiseringen og Sverre Kvinnesland med Heather kom på andre plass. De 12 beste gikk videre til semifinale.

Seier og bronse
I semifinalen var litt høyere vanskelighetsgrad og deling av flokk var med. De unge kjempet om seier og det var ikke godt å vite hvem som kom videre. Da annonseringen kom om hvem de 5 beste som kvalifiserte seg til finale hoppet vi av glede.

Til finalen i young handler f.v.: Tom Mannen, Nederland, Karianne Buer, Norge, Sverre Kvinnesland, Norge, Charles Fitzgerald, England og Logan Williams, Wales. (foto: Cathinka Kjelstrup)

Finalen gikk i vanlig klasse 3 som vi har som høyeste nivå her i Norge. Det var deling av flokk, singling og merkede dyr de skulle skille fra. Det var volsomt imponerende å se de unge kjempe om seieren. og ingen visste helt hvem som lå ann til å være best før resultatet ble lest opp.

Resultat Young Handler

1. Karianne Buer med Allie, Norge
2. Logan Williams med Ned, Wales
3. Sverre Kvinnesland med Heather, Norge
4. Tom Mennen med Sam, Nederland
5. Charles Fitzgerald med Dillon, England

Pallen for Young Handler (foto: Hoogvorst photography)