Banner Banner Banner Banner

Kalender

  Oktober 2020
Ma Ti On To Fr
   1234
567891011
1213141516 17 18
1920 21 22232425
262728293031  
       

Norges beste gjeterhundfører skal kåres i oktober

08.10.2020 | Skrevet av Anita Vikingstad

16.-18. oktober arrangerer Norsk Sau og Geit (NSG) Norgesmesterskap i bruk av gjeterhund. 90 førere og hunder skal konkurrere om hvem som stikker av med tittelen norgesmester. Etter 13 år vender NM i bruk av gjeterhund tilbake til Rogaland, med Rogaland gjeterhundlag som arrangør.


Karen Knive i aksjon under Norgesserieprøve i Lier, Buskerud. Foto: Karianne Kjelstrup

NM arrangeres med en innledende runde som går over to dager ettersom det er hele 90 deltakere som skal i ilden. Siste dag blir den nye Norgesmesteren kåret gjennom finaleomgangen. Rogaland har noen av Norges beste gjeterhundførere, som også hevder seg sterkt internasjonalt. Alt ligger dermed til rette for å få se det ypperste av gjeterhundførere i aksjon på Horpestad, Bryne.

Sauesank i konkurranseform 
Selve konkurransen foregår på et stort jorde. På kommando fra føreren skal hunden lede en saueflokk gjennom ulike hinder, eller porter, og løse forskjellige oppgaver, før de samles sammen hos føreren.  Alle elementene imiterer oppgaver og hinder som gjeterhunden og fører møter på sauesank i heia og i arbeidet på gården.  

Vanligvis innhentes én internasjonal og én norsk dommer til NM, men på grunn av restriksjonene knyttet til Covid-19-pandemien blir det i år to norske dommere. Ole Martin Nymoen er hoveddommer, med Arne Loftsgarden som meddommer. Begge har erfaring fra NM fra tidligere.

Håper på publikum
Norgesmesterskapet er åpent for de som ønsker å komme og se på.

En av hovedmålsetningene med å arrangere NM er at flere skal få øynene opp for hvilket fantastisk arbeidsverktøy gjeterhunden kan være.  Får vi flere som blir inspirert av NM til å begynne med hund i saueholdet sitt, så er en svært viktig målsetting for Rogaland gjeterhundlag nådd, sier Jacob Vetrhus, leder av NM-komiteen og Rogaland gjeterhundlag.

Det er ingen garanti for finvær på Sør-Vestlandet, særlig ikke i midten av oktober. Det verste scenarioet vil være tåke.  
Vi må alltid være forberedt på det uforutsette, og kunne snu oss raskt. Med gode folk i NM-komiteen, ikke minst i banekomiteen, føler jeg meg trygg på at også årets NM vil komme sikkert i havn, avslutter Vetrhus. 

NM er støttet av Rogaland fylkeskommune. Nortura, Fatland og Granberg garveri er hovedsponsorer. 
 

Karianne Kjelstrup (gjeterhundrådgiver) er tilgjengelig mandag-fredag, kl. 9-16.
Telefon: 416 77 607

Ved henvendelser vedr. gjeterhund send mail til gjeterhund@nsg.no

Siste oppdateringer:

Oppdateres hver torsdag:
- Hunde og valpeformidling
- Terminliste

 

Knytt medlemskapet ditt til NKK her...

 

 

 

 
Norsk Sau og Geit nsg@nsg.no                
Org. nr.: 970 134 808
Besøksadresse Moerveien 2A               
N-1430 Ås
Postadresse Postboks 104                
N-1431 Ås
Kontakt (sentralbord) Tlf.: (+47) 23 08 47 70