Banner Banner Banner Banner

Kalender

  Januar 2021
Ma Ti On To Fr
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       

Velkommen til Europamesterskapet i bruk av gjeterhund!

01.08.2017 | Skrevet av Cathinka Kjelstrup

I august arrangeres EM i bruk av Gjeterhund - eller Continental Sheepdog Championship (CSC) som det så fint heter - for andre gang i Norge

Arrangementet går av stabelen 24.-27. august i Skotselv i Buskerud. Det er NSG som står for arrangementet og arrangementskomitéen ledes av Jon R. Aas

Omvendt Brexit
Norge sender 8 deltagere til CSC hvert år, og har gjennom årene hatt stor suksess. Det er totalt 16 europeiske land som har mulighet til å stille til start. Første CSC ble i sin tid opprettet som en motvekt til den britiske «International Sheepdog Championship» der kun briter, dvs. hunder og hundefører fra Irland, Wales og Skotland, fikk delta. Gjeterhundfolket på kontinentet opprettet derfor sin egen store konkurranse, med Jim Easton i spissen for komiteen til CSC.

Torbjørn Jaran Knive og hunden Bea i aksjon under fjorårets EM. Som de vant.

Norge fast på pallen
Norge var tidlig på pallen og allerede i 1997 tok Torbjørn Jaran Knive bronse med hunden Jill. Året etter tok Jon Sand gull med hunden Mac og Norge kvalifiserte seg dermed til å kunne stille med fullt lag; 8 deltagere. Siden den gang har de norske vunnet EM 8 ganger og unntatt noe få unntak vært på pallen hvert år.

Må kvalifisere seg gjennom en hel sesong
Norge startet på sitt første CSC i 1996. Den gangen hadde Norge kun 3 startede og det var gjeterhundrådgiveren i NSG som plukket ut laget. Det ble raskt klart at det var behov for mer formelle regler for uttak. Det ble tidlig klart at de hundene som skulle representere Norge måtte kvalifisere seg gjennom gode resultater gjennom en sesong. Dermed ble uttaket basert på 50 % av resultater i Norgesserien og 50 % i Norgesmesterskapet. Hundene har dermed vist at de både kan prestere på et høyt nivå gjennom sesongen og i større mesterskap. I Norge er nivået høyt og vi hadde i 2016 over 800 hunder som deltok på gjeterhundprøve. Dette er ny rekord.

Karin Mattsson og Trim fra CSC i 2016, hvor hun kom på andre plass.

Tre hele dager til ende
Europamesterskapet går over 3 dager. Deltagerne går to kvalifiseringer - fredag og lørdag. I tillegg arrangeres det en egen konkurranse for unge førere under 21 år på torsdag før hovedkonkurransen. De 8 beste går så videre til søndagens finale. Dommere må ifølge reglene komme fra Storbritannia;  Kevin Evans fra Wales og Allistair Lyttle fra Irland. Begge dommerne er erfarne hundeførere som har dømt større konkurranser og selv deltatt i større internasjonale konkurranser. Nigel Watkins fra Wales skal være oppmann, som er den som passer på at alt går riktig for seg; fra å ta sauene av og på banen til å skysse deltagere av og på banen.

Venter flere tusen tilskuere
Det er ventet flere tusen tilskuere til arrangementet, og det er hentet inn flere større sponsorer som Gjensidige, Veterinærkjeden Dyrenes venn og Nortura. Det satses på både livestreaming via NSGs hjemmesider og på god pressedekning. For mer informasjon om konkurransene og deltakerne; se link via NSGs nettside og Facebookside.

Link til hjemmesiden til CSC

Tekst og foto: Cathinka Kjelstrup

Karianne Kjelstrup (gjeterhundrådgiver) er tilgjengelig tirsdag og torsdag kl. 9-16.
Telefon: 416 77 607

Ved henvendelser vedr. gjeterhund send mail til gjeterhund@nsg.no

Siste oppdateringer:

Oppdateres hver torsdag:
- Hunde og valpeformidling
- Terminliste

 

Knytt medlemskapet ditt til NKK her...

 

 

 

 
Norsk Sau og Geit nsg@nsg.no                
Org. nr.: 970 134 808
Besøksadresse Moerveien 2A               
N-1430 Ås
Postadresse Postboks 104                
N-1431 Ås
Kontakt (sentralbord) Tlf.: (+47) 23 08 47 70