Møte på Tynset om landbruksmeldinga
Kort referat fra åpent landbruksmøte på Heim, Tynset, tirsdag 24.01-17 kl. 11.00.
Ca 90 frammøtte fra hele Nord-Østerdal. Referent er Hans Bondal.
Åpning ved ordfører i Tolga, og leder i Regionrådet for Nord-Østerdal, Ragnhild Aashaug . Hun oppsummerte landbrukets betydning for Nord-Østerdalskommunene, både lokalmatproduksjon, volumproduksjon, og forholdet til reiselivet. Ca 20 % av total omsetning i kommunene Os, Tolga, Tynset, Rendalen, Alvdal og Folldal kommer fra jordbruket.
Fra Tine møtte Eli Reistad, som gikk gjennom landbruksmeldingen i grove trekk, samt hva som vil komme i jordbruksforhandlingene. Mest fokus fikk markedsordningen for geitmjølk, som er foreslått fjernet. Tine ønsker IKKE å fjerne ordningen, og om dette skulle skje, så har Tine også i sine vedtekter en henteplikt for alle medlemmer. Tine ville imidlertid støtte en FRIVILLIG oppkjøpsordning.
Kvoteregioner: Tine ønsker disse i hovedtrekk som nå, men mener også at like viktig som hvordan kvoteregionene er organisert, er tilgang på investeringsmidler for oppjustering / nybygg av fjøs. Her er det store etterslep, og investeringsmidler MÅ også kunne gis til små og mellomstore bruk / fjøs.
Jordbruksforhandlingene 2017: Mjølk utgjør rundt 1/3 av alle jordbruksinntekter, så mjølka er vikitg. Dessverre er import av mjølkebaserte varer økende.
Erling Aas Eng, Hedmark Bondelag : Han tok for seg landbruksmeldingen generelt, men mer spesielt på avløserordning, tidligpensjon og tilskuddsordninger.
Til sist var geitbønder i Hedmark bedt om å si litt om hva som var gjort fra denne siden fra Landbruksmeldingen kom og fram til i dag. Marianne Rønning tok for seg hva som var gjort, rundt om i landet, men spesielt her i sør, bl a med kontakt mot politikere / faglag, men også «problemene « med kjedemakta, og med å få varer ut i butikkene. Til slutt orienterte Hans Bondal om hva som var gjort siden nyttår og fram til i dag. Det ble tidlig i januar tatt initiativ til et felles møte for geitbøndene i Hedmark. På dette møtet ble det enighet om en høringsuttalelse til næringskomiteen. Denne ble utarbeidet, og støttet, av alle produsentlag i Tine, hvor geitmjølk blir produsert, og i tillegg støttet av HB, HBS, HSG, samt flere ordførere og fylkesordfører m fl. Fire geitbønder reiste så til næringskomiteens høring og framla saken muntlig i høringen. Minst 8 av totalt 46 innlegg i høringen poengterte markedsordningen, og dens viktighet for geitholdet i Norge.
Marianne Rønning og Hans Bondal (Foto Stein Vaaler)