Lederen i Trysil Sau og Geit, Per Talåsen, nevnte på forrige ledersamling om et kurs/foredrag de skulle ha som omhandlet sauekontrollen. Kjersti Norin, rådgiver på Nortura og har området fra Røros til Trysil, skulle komme og prate om kontrollen som er flittig brukt blandt mange sauebønder i landet. De hadde også invitert Engerdal Sau og Geit til denne kvelden. 

Det er ikke lange "stubben" fra Løten til Trysil, men vinterlandskapet vokste seg mektig og vakkert likevel, og gradene krøp helt ned tll -20. Sentrum i bygda var trivelig med mange butikker og koselige bygninger. Møtet skulle avholdes i Fladhagenlåven. Et lunt og varmt sted med blide folk som hyggelig viste meg veien til riktig rom.

Tilstede var det tre fra styret i Trysil og to fra Engerdal. Litt skuffende oppmøte, men hva gjør vel det når samtalen rundt bordet er så god at man kunne sittet til langt på natt? Kjersti fra Nortura lærte oss alle noe nytt fra sauekontrollen, og jeg vil tro at flere enn meg drog hjem og plottet inn mer av info på kontrollen. Sauekontrollen er et godt hjelpemiddel for sauebonden. Her er det visse krav til hva du må legge inn, og et utrolig stort utvalg av hva du kan legge inn. Jo mer du legger inn jo mer nytte får du. Er du flink til å legge inn etterhvert gjennom hele året har du stålkontroll over besetningen, avl, slakt, morsegenskaper, indekser, vekst på kopplam/lam, osv osv. 

I hvert tema som Kjersti pratet om så "skled samtalen ut" og vi havnet på saueholdet. Ikke unaturlig det kanskje når alle som satt rundt bordet er genuint opptatt og interessert i sau! Det var mye god prat denne kvelden.

Men det er ingen selvfølge at Trysil Sau og Geit er oppe og går. De er kun 7 sauebønder igjen og alle har følt og føler ulven på kroppen. Trysil ligger i ulvesonen og dette har gått hardt utover saueholdet i bygda. Den ene sauebonden kunne fortelle en historie der ulven hadde bykset rett i flokken mens de drev sauene inn i fjøset for natta. I Trysil har de det som kalles for rovviltavvisende gjerder, men dessverre så mister de mange sauer til rovdyr hver sommer likevel.

På møtet var vi tilsammen 7 stk, og 5 av oss er med i Sauekontrollen. Den ene er med i LedSau. Anbefales å bruke et slikt hjelpemiddel til besetningen. Sauekontrollen er også i app, som kan brukes selv om du ikke har tilgang til nett/mobildata. Den lagrer og du synkroniserer når du kommer på nett. Rådgiverne i sauekontrollen er det til å brukes, de er til god hjelp og kan mye. Er du ikke medlem, men ønsker å bli det? Ta kontakt med Torill Hårdnes eller Kjersti Norin. 

Takk for at jeg fikk komme og takk for fine sauesamtaler! 

- Marianne -