Banner Banner Banner Banner

Kalender

  Oktober 2020
Ma Ti On To Fr
   1234
567891011
1213141516 17 18
1920 21 22232425
262728293031  
       

Hivju får sjokk når de ser fryselageret med sau

31.10.2019 | Skrevet av Urda Blichfeldt

NRK sin nye serie "Matsjokket" tar opp problemet med matsvinn i Norge. I første episode får ekteparet Kristofer Hivju og Gry Molvær Hivju et sauesjokk når de ser hvor mange tonn sau som havner på fryselaget.

Foto: NRK
I Matsjokket får ekteparet Hivju sjokk når de ser fryselageret med sau. Foto: NRK

Se hele episoden på NRK TV

For sauebønder har problematikken med at godt sauekjøtt havner på fryselager vært kjent lenge. I dag spiser vi nesten ikke voksen sau i Norge – vi vi bare ha lammekjøtt.

Programleder og kokk Christer Rødseth vil få sauen tilbake på norske middagsbord, og utfordrer ekteparet Hivju til å lære mer om den fantastiske råvaren. Når de besøker Norturas overskuddslager for fårekjøtt i Rakkestad får de et sjokk. Der møter de hylle på hylle med frosne saueskrotter.

– Det er en vits. En miljøforbrytelse, vil jeg si, utbryter Kristofer Hivju i vantro.

I dag har Nortura ca. 20 000 sauer på fryselager, som tilsvarer omtrent 620 tonn. Ole Nikolai Skulberg, direktør for Totalmarked kjøtt og egg i Nortura, forteller at dette tilsvarer omtrent 10 millioner middager.

Kjell Erik Berntsen, styreleder i Norsk Sau og Geit, skryter av programmet.

– Stor honnør til NRK, kokken Christer Rødseth og ekteparet Hivju. Dette er folkeopplysning på sitt aller beste! sier Berntsen.

I programmet forsøker ekteparet Hivju og kokken Christer å overbevise matvarekjedene om at de må selge mer av den norske sauen. De møter representanter fra Rema 1000, Norgesgruppen og COOP, som får servert burger laget på sauekjøtt. De bekrefter saueburgerens fortreffelige smak, og konkluderer med at dette må de få ut til forbrukeren.

Dette gleder Kjell Erik Berntsen stort.

– Jeg la spesielt merke til de tre representantene fra matkjedene i Norge. De konkluderte med at løsningen var å få forbrukeren til å smake på dette gode produktet. Endelig kan det virkelig som at de har fortstått det, og at oppfølgingen fra kjedene blir deretter!


Kjell Erik Berntsen, styreleder i Norsk Sau og Geit.

 

 

 
Norsk Sau og Geit nsg@nsg.no                
Org. nr.: 970 134 808
Besøksadresse Moerveien 2A               
N-1430 Ås
Postadresse Postboks 104                
N-1431 Ås
Kontakt (sentralbord) Tlf.: (+47) 23 08 47 70