Banner Banner Banner Banner

Kalender

  April 2021
Ma Ti On To Fr
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
       

Siste publiserte artikler

Forskningsprosjekt ved NMBU

04.03.2021 | Skrevet av Ola Steinsland

Ønsker kontakt med sauebønder for forskningsprosjekt ved NMBU Veterinærhøgskolen

 Hei.

her er det mulighet for å vera med på eit prosjekt. Ta kontakt med  Elin Skorpen om du er intresert.

du finn kontaktinfo i bunn av teksten.    Mvh Ola

Hei,

Vi er to veterinærstudenter med hjerte for sau ved NMBU Veterinærhøgskolen som skal undersøke om parasitten Cryptosporidium kan være årsak til diaré hos lam under 3 uker.

Vi ønsker derfor å komme i kontakt med besetninger som er villige til å delta i dette prosjektet. Planen er å undersøke avføring fra rundt 10 lam i hver besetning, først ved 2-3 dager, så rundt 2-3 uker og dermed ved 6 uker. Den siste prøven vil også inkludere en full analyse for blant annet nematoder og koksidier analysert ved NMBU Sandnes/Oslo som takk for bidraget.

 

Cryptosporidium er en koksidie-liknende parasitt som er relativt utbredt hos spedkalver og anses som den nest vanligste årsaken til spedkalvdiaré. Det er lite undersøkt om denne også kan være årsak til liknende problem hos spedlam i Norge. Parasitten kan smitte og gi kraftig diaré hos flere arter, inkludert menneske, så det er også en samfunnsmessig interessant problemstilling, da særlig hvis man har barn og andre på besøk i fjøset.

 

Optimalt hadde vært å få komme i kontakt med besetninger som har problematikk rundt spedlamdiaré, som er motiverte til å finne ut om dette kan være en årsak til problemet og er villige til å slippe oss inn i besetningen for prøvetakning. Vi er likevel interesserte i besetninger som er villige til å ta i mot oss på generelt grunnlag, diaré-problematikk eller ei. 

 

Vi ønsker hovedsakelig å undersøke utbredelsen av parasitten på Vestlandet, fortrinnsvis Sunnhordland.

Jeg håper du har mulighet til å sette oss i kontakt med aktuelle lokallag, og eventuelt tipse om motiverte bønder som kunne passe. Vi setter utrolig pris på hjelp og tips.

Send gjerne spørsmål til meg på sms 40460535 eller på denne eposten (eskorpen@nmbu.no)

 

Igjen, takk for hjelpen.

 

Med vennlig hilsen

Elin Skorpen og Kine Rosnes Hansen

 

 
NN Sau og Geit
Org. nr.:
Besøksadresse
N-
Postadresse
N-
Kontakt Tlf.: (+47)