Banner Banner Banner Banner

Kalender

  Mai 2021
Ma Ti On To Fr
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

BØRBETENNELSE ELLER «FØDSELSDEPRESJON» HOS SØYER?

BØRBETENNELSE ELLER «FØDSELSDEPRESJON» HOS SØYER?
Orientering til sauebønder, skrevet for lammesesongen 2020, av:
Per Inge Wetteland
(produksjonsdyrlege for Bergen med Omland)
Børbetennelse er ikke uvanlig forekommende i sauebesetninger. Akutt børbetennelse kan være en alvorlig sykdom, som kan gi sterkt påvirket allmenntilstand, og med påfølgende markert nedgang i melkeproduksjon (giftstoffene fra børbetennelsen blokkerer produksjonen).
Dersom man ellers kan utelukke tilstander som; gjenglemt foster, tilbakeholdt etterbyrd og jurbetennelse, - står man ofte igjen med å mistenke børbetennelse når søyene, de første dagene etter lamming (typisk 1 til 2 døgn etter), er mer eller mindre nedstemte, har dårlig matlyst og forhøyet kroppstemperatur, - gjerne fra oppunder 40 grader og til over 41 grader.
Men, - det viser seg i mange tilfeller at det ikke dreier seg om infeksjon eller børbetennelse men at søyer rett og slett er nedstemte, kall det gjerne en slags «fødselsdepresjon». Dette på grunn av forhold som smerte, ubehag, dårligere væskebalanse, ulike stressfaktorer for øvrig etter fødsel. I denne situasjon kan altså også matlysten være dårligere og kroppstemperaturen forhøyet.
Det viktige skille mellom en såkalt «fødselsdepresjon» og børbetennelse, er at ved «fødselsdepresjon» virker lammene trivelige/rolige, at de får tilsynelatende nok melk (selvsagt blant annet avhengig av hvor mange lam de har og utviklingen av juret), og at juret virker normalt (uten mistanke til jurbetennelse).
Dersom dette er situasjonen, kan slike søyer behandles bare med medisin som virker på samme måte som for eksempel Ibux, - smertelindrende og febernedsettende. Det presiseres at det er utelukkende medisin som er beregnet på matproduserende husdyr som kan benyttes! Effekten kan ofte komme etter bare noen timer. Den positive bieffekten er også at man bidrar til redusert antibiotika-bruk (når antibiotika ved disse tilstander likevel ikke er nødvendig)!
Til slutt skal nevnes; at det kan være vanskelig å være sikker på rett diagnose når man undersøker søyer èn til to dager etter lamming! Det vil alltid være mulig å behandle med antibiotika senere i forløpet, hvis effekten av smertelindrende/febernedsettende medisin uteblir, og dermed mistanken om reell børbetennelse styrkes!

 
Sotra Sau og Geit
Org. nr.:
Besøksadresse
N-
Postadresse
N-
Kontakt Tlf.: (+47)