Banner Banner Banner Banner

Kalender

  September 2020
Ma Ti On To Fr
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
       

Klipper sau i 24 timer for veldedighet

13.07.2020 | Skrevet av Urda Blichfeldt

Ørjan Østebøvik (35) fra Tysvær i Rogaland skal klippe 1080 sauer på ett døgn for å samle inn penger til Landsforeningen for uventet barnedød (LUB).

Klippemaratonen finner sted på Fatland slakteri i Ølen 5. – 6. september.

– Målet er å klippe 45 sau i timen, det vil si 80 sekunder på hver sau. Klarer jeg det vil det bli 1080 sau i løpet av ett døgn, forteller han.

Saueklipping er fysisk tungt arbeid, noe Østebøvik kan skrive under på.

– Planen er å klippe i økter på 2 timer, med en halvtimes pause mellom hver økt. Hele arrangementet vil ta 29,5 timer.Jeg har lagt opp til et løp som er tilpasset mitt normale arbeidstempo, sier han.

Under klippemaratonen får Østebøvik god hjelp fra kollegaene på Fatland Ølen til å frakte sauen ut og inn, og sortere ulla. Han vil ha en «personlig trener» med stoppeklokke som sørger for at han hele tiden holder tempoet oppe.

Klippemaraton for veldedighet
Ørjan Østebøvik er heltidsbonde, og jobber som saueklipper utenom. På gården i Tysvær har han 150 vinterfôra sauer, 22 ammekyr og 2100 slaktegris. I slutten av juni reiste han til Færøyene for å få ekstra klippetrening. Slik håper han å være i toppform til klippemaratonen skal gjennomføres i september. Han vil understreke at dette ikke er noe verdensrekordforsøk, men at han gjør det for å skape blest om innsamlingsaksjonen. 

Det ligger en trist historie bak klippemaratonen.

– For 2 år siden mistet vi en gutt i uke 27 i svangerskapet. Vi fikk ikke noe svar på hvorfor det skjedde, alt var som normalt. Det var helt forferdelig. Da er det godt å ha et støtteapparat som hjelper deg gjennom sorgen.

Ideen til klippemaratonen fikk Østebøvik fra en kamerat og saueklipperklipper fra Wales, som gjorde en klippemaraton for å samle inn penger til kreftforeningen.

– Dette inspirerte meg til å arrangere et eget klippemaraton for min hjertesak, forteller Østebøvik.

Landsforeningen for uventet barnedød (LUB) tilbyr sorgstøtte og fellesskap med andre etterlatte, og jobber for å redusere barnedødeligheten i Norge. Organisasjonen er en pådriver for forskning på dødfødsler, krybbedød, uventet barnedød og sorg blant annet gjennom sitt forskningsfond.

Sprer aksjonen i sosiale medier
Østebøvik har opprettet en Facebook-side kalt «Klippemaraton 2020» hvor han deler informasjon om innsamlingen og arrangementet. Her vil han også annonsere konkurranser med premier sponset av ulike bedrifter. 

– Jeg har allerede blitt kontaktet av flere bedrifter som vil støtte saken med gavekort. Det er kjempekjekt å se at det er så mange som har lyst til å bidra.

Han hadde opprinnelig planlagt å ha publikum på klippemaratonen, men av smittevernhensyn vil arrangementet bli direktesendt på nett isteden. Østebøvik vil oppfordre alle til å følge Facebook-siden, like og dele innlegg og spre innsamlingsaksjonen.

De som ønsker å støtte prosjektet kan enten donere penger via innsamlingsaksjonen på Facebook-siden Klippemaraton 2020, eller donere penger direkte til LUB gjennom Vipps/kontonummer. Det vil også være mulig å donere penger per sau Østebøvik klarer å klippe. 

Klippemaratonen har også slått an i utlandet. Østebøvik kan fortelle at innleggene fra Facebook har blitt oversatt og delt på internasjonale sider for saueklippere, og at de allerede har fått bidrag fra utlandet.
 

Ørjan Østebøvik (35) arrangerer klippemaraton for å samle inn penger til Landsforeningen for uventet barnedød (LUB).
Ørjan Østebøvik (35) arrangerer klippemaraton for å samle inn penger til Landsforeningen for uventet barnedød (LUB).
Foto: Privat

 

 

 

 

 
Norsk Sau og Geit nsg@nsg.no                
Org. nr.: 970 134 808
Besøksadresse Moerveien 2A               
N-1430 Ås
Postadresse Postboks 104                
N-1431 Ås
Kontakt (sentralbord) Tlf.: (+47) 23 08 47 70