ØSG inviterer til medlemsmøte mandag 23/3 2020 kl 19.00
I Moss kommunes lokaler i Larkollveien 9, 1570 Dilling (nabolokalet til gamle Rygge kommunes rådhus).
Tema for kvelden er e-læringskurset for småfeholdere
Ny dyrehelseforskrift stiller strengere krav til saue- og geiteholdere. Fra 01.01.2020 er det krav om at alle som driver med næringsrettet dyrehold må ha oppdatert kunnskap om dyrehelse, i tillegg til smittevernplan.
Mattilsynet skriver på sine nettsider:
Fra 01.01.2020 er det krav om at du som driver med næringsrettet dyrehold skal ha oppdatert kunnskap om dyrehelse. Hensikten med de nye reglene er å bevare den unikt gode helsestatusen i norske dyrehold. Friske dyr betyr mindre bruk av antibiotika, og mindre smitte mellom dyr og mennesker.
Hvem gjelder kravet for?
Mattilsynet skriver:
Alle som driver et næringsrettet dyrehold må ha oppdatert kunnskap om dyrehelse.
Næringsrettet dyrehold er hold av storfe, sau, geit, svin, oppdrettshjort, pelsdyr og fjørfe i en virksomhet som mottar produksjonstilskudd og / eller har en omsetning som overstiger grensen for å være merverdiavgiftspliktig.
Unntak fra kravet
Du trenger ikke å gjennomføre kurs dersom du kan dokumentere kompetanse i dyrehelse på agronomnivå eller høyere. Du må likevel ha en smittevernplan som er en del av kurset.
Hva betyr dette i praksis?
I praksis betyr dette at du må ha gjennomført et kurs i dyrehelse. Dersom du nettopp har startet et næringsrettet dyrehold må du gjennomføre dette kurset i løpet av det første året du driver med dyr.
Animalia har utviklet et e-læringskurs om dyrehelse og smittevern for produsenter. Det lanseres artsvise moduler for storfe, sau, geit, svin, fjørfe og kamelider fortløpende ettersom de ferdigstilles. Produsentene får et utkast til egen smittevernplan etter gjennomført kurs i tillegg til kursbevis.
Her finner du link til e-læringskurset om dyrehelse på Animalia sine sider:
E-læringskurs: dyrehelse og smittevern hos storfe og sau
Vi samles i møtelokale hos Rygge kommune. Her får vi låne PCer og har tilgang til internett. Hver enkelt gjennomgår kurset hver for seg, men vi vil ha anledning til å hjelpe hverandre dersom det trengs. Det vil være medlemmer av styret til stede som har gjennomført kurset tidligere. Hver enkelt må betale for sitt kurs, ha med deg bank- eller kredittkort for betaling. Her er en lenke til informasjon om kurset https://www.animalia.no/globalassets/kurs-og-opplaring---bilder-og-dokumenter/veileder-for-palogging-dyrehelse-og-smittevern.pdf.
ØSG står for enkel bevertning.
Ønsker du å være med på møtet melder du deg på til Jon, post.stumberg@gmail.com innen 19/3. Vi setter et minsteantall på 8 deltakere for å gjennomføre møtet.
Vel møtt! Hilsen styret.
Ullinnsamling
ØSG koordinerer ullinnsamling til Nortura/Norilia onsdag 18. mars.
Det blir to leveringspunkter:
Nortura Sarpsborg kl 17.30-18.30
Lastested vil bli i nærheten av hovedporten på Nortura Sarpsborg. Kjør ca 100 m forbi porten, i retning elva/Felleskjøpet. Morten Østby er kontaktperson her. Ved spørsmål kan Morten nås på telefon 48 20 09 68.
Felleskjøpet Askim kl 20.00-21.00
Lastested vil bli på plassen foran Felleskjøpet. Arild Johansen er kontaktperson her. Ved spørsmål kan Arild nås på telefon 95 11 99 82.
Ulla pakkes i papirsekker (småsekker) som knytes godt igjen med teip, strips tau el. men ikke bruk ståltråd. Merk alle sekkene tydelig med medlemsnummeret fra Nortura. Merk gjerne også noen av sekkene med navn og telefonnummer. Bruk vannfast tusj.
Møt opp i rett tid slik at sjåføren slipper unødig venting.
Hilsen styret.