Julehilsen fra OSG

Når et år snart er omme, og jula står for døren er det vanlig å reflektere over året som har vært. Dette året er intet unntak. For oss med småfe er året alltid «et eller annet», alltid noe i fjøset eller ute som drar minner om årstiden, og dermed et år som går fort. For oss med sau er parringssesongen nå på hell, for geitebrukerne er det snart tid for kjeeing. Ja det er alltid noe vi skal. Nå er det jul, og nå skal vi ta vare på hverandre og de rundt oss. Det skal roes ned og det skal etes julemat av alle slag. Vi som småfenæring har et ansvar i forhold til jul, og det er å sørge for at det er nok pinnekjøtt til julemiddagen, og annen julemat som vi stolt leverer fra norsk fjell og vidder. Vi er en del av jula, og vi «leverer»!

Hvordan har så året vært? Vi har hatt et år hvor det har både vært utfordringer og gleder. Utfordringen er alltid de verste, og vondt er det å tenke på rovdyrplager og annen elendighet. Gleder er det heldigvis mest av, og hvem har ikke gledet seg over nytt liv i fjøset når den tid er her? Det er en evig runddans med utallige hendelser i løpet av året som vi må håndtere på godt og vondt. Det er livet som bonde.

 Året 2022 går nok inn i som et av de årene med mange utfordringer i verden med både krig, korona, strøm, renter, økonomi mm. For landbruket har det vært nok av utfordringer, så da er det lov å håpe om fred og et bedre år i 2023.

Vi i OSG ønsker dere alle en riktig god jul, og godt nytt år når den tid kommer. Hans Børli har et dikt som heter Jul igjen. Jeg vil avslutte med siste vers som skulle passe godt i disse tider.

Bak alle bitre vinterdøgn,

med krig og ufred, hat og løgn

nå spirer tru på denne vår,

som julestjerne glitter spår.

Ja, denne tanken tvettes ren

Av barneøyne tru,

når en julekveld igjen

mot rommets fred slår bru.