Artikkelen kan dere lesa her. eller sjå under:

...

Vær her: Asmund Kongsli Kjorstad holder godt tak i væren, mens dommer Odd Steinar Granheim sjekker ulla. Dommeren ser på lengde, mengde og sjekker om det er hår som ikke tar til seg farge i ulla. Ulla står for to av fire kategorier væren dømmes etter.

Veddemål på liv og død

Vær bra, eller vær død. av Marius B. Staveli 

 
 

...
TOPP TO: Den vakreste Spælsauværen i Sør-Fron slapper av, mens sølvvinneren er noe stresset av den nærgående dommeren.
...
God dag: Per Erik Holmen fikk kåra 12 av de 13 sauene han hadde med, og han hadde den vakreste sauen i sin rase.
 
 

Hver høst samles lokale sauebønder for værlamkåring. Væren, eller vedden som det heter på døl, bør imponere dommerne om den skal overleve til neste års fårikålsesong.

Poengsankere

Værlamkåring handler om avl. Bonden vil ha best mulig sau, så han får mye og bra ull samt mye og bra kjøtt. For å ikke overlate alt til tilfeldighetene plukker bøndene ut sine beste værlam – og da helst de med flotte stamtavler – og møtes til kåring. Det er en vurdering av kvaliteten på sauen, og en måling av hvor godt den egner seg til avl.

En spælsau kan få 40 poeng, men det er uhørt. Det ryktes at noen har sett en sau med 39 poeng en gang – og en av de oppmøtte hevder at han hadde et brødrepar som begge fikk 38 poeng. Her snakker vi lam som er omtrent så perfekte som de kan bli. Det er bra å få 35 poeng, og minimum for å bli kåra er 24 poeng. Får væren under 6 poeng i en kategori blir den diska.

To bæ, or not to bæ

Det er opp til en uavhengig dommer å bestemme hvor mange poeng sauen får. Det er en møysommelig prosess. Dommeren sjekker ulla, klipper av en flik med både dekkull og botnull, legger den i terpentin og ser etter hår som ikke tar til seg farge, måler at dekkulla er om lag tre ganger så lang som botnulla.

Så er det kontroll av kroppen, og beina før den endelige dommen kommer. Er den god nok, får den et lilla merke i øret – hvis ikke får den et grønt tusjmerke i panna.

For væren er dette et være eller ikke være. Et grønt merke i panna betyr at væren får enveisbillett til Nortura med neste slaktebil.

Under torsdagens kåring ved Frya travbane fikk 103 av 131 sauer det lilla merket i øret.

Perfeksjon

– Jeg leter jo etter den perfekte sauen, sier Odd Steinar Granheim om dommergjerningen.

– Hva er den beste sauen du noensinne har sett?

– Jeg har sett en sau som fikk 38 poeng, men det er langt mellom de som får så mange poeng og, sier Granheim.

Han medgir at han er over middels interessert i sau og avlsarbeid.

– Å være dommer på kåringer er jo det store høydepunktet på høsten. Det er større enn elgjakta, sier Granheim.

For Granheim er det spennende å se hvordan avkommet etter værene som ble kåret året før gjør det når de stiller til kåring. For finner han ikke den perfekte sau, kan han alltids bidra til å skape den.

–Dette er blodig alvor?

–Ja, det handler om liv eller død.