Norsk produksjon av småfe er ei viktig distriktsnæring som sysselsetter over 14.000 sau- og geitebønder over hele landet. Samtidig bidrar næringa til biologisk mangfold, karbonopptak i jord og matproduksjon på marginale arealer. 

– Norsk lam og kje har stort potensiale i en verden der forbrukere etterspør ren, trygg og bærekraftig produsert mat. Samtidig ser vi at forbrukerne tror at lam og kje bare kan spises som lammelår, pinnekjøtt og fårikål. Det ønsker vi å gjøre noe med og inviterer derfor hele Norge med på grillfest, sier Ronald Slemmen, styreleder i Norsk Sau og Geit (NSG).

Råvare i verdensklasse

Norske elitekokker har for lengst trykket norsk lam til sitt bryst. Nå er det på tide at vanlige norske forbrukere gjør det samme, mener Slemmen.

Lørdag 26. juni inviterer småfenæringas egen organisasjon, Norsk Sau og Geit, sammen med Nortura og Fatland, hele Norge med på grillfest. 

– Kjøtt fra lam og kje passer utmerket på grillen. Det lyse kjøttet har en mild smak, med god fettmarmorering som gjør det mørt og saftig. Det er ingen grunn til at kokken skal beholde råvaren for seg selv, sier Slemmen.

Mat på norske ressurser

Ved å øke bruksområdet til lam og kje også inn i grillsesongen håper Norsk Sau og Geit at det er mulig å øke norsk matproduksjon basert på norske naturressurser. 

– Vi i småfenæringa er klare for å produsere mer mat på de ressursene vi forvalter. Men, da er vi avhengige av at forbrukerne ønsker å spise lam også i andre årstider enn høst, jul og påske, avslutter Slemmen. 

FAKTA:

  • Dato: Lørdag 26. juni
  • Digital aksjon over hele Norge.
  • Arrangert av Norsk Sau og Geit, Nortura og Fatland.
  • Del dine grillbilder på sosiale medier med #NSGgrillaksjon for å vinne fine premier!