Banner Banner Banner Banner

Kalender

  Oktober 2020
Ma Ti On To Fr
   1234
567891011
1213141516 17 18
1920 21 22232425
262728293031  
       

Tenk dyrevelferd!

17.09.2020 | Skrevet av Karianne Kjelstrup

Hva mener andre om oss som trener og bruker gjeterhund? Sauegjeting med hund kan oppfattes forskjellig, ikke bare av dyreverngrupper, men også av sauebønder som ikke bruker hund selv.


Foto: Karianne Kjelstrup Hund: Grosefaen Nell

Tenker du dyrevelferd når du går ut for å trene hunden din?

Gjeterhunden er et særdeles viktig redskap i saueholdet. En godt trent gjeterhund kan være nyttig for å samle sau raskt og effektivt, om det er sank fra beite om høsten, eller i ekstreme tilfeller med rovdyrangrep. 

Det er ingen gjeterhunder som er født ferdig utlært. Det kreves målrettet avl og ikke minst målrettet trening for å utdanne en gjeterhund. Treningen foregår med sau, og det er viktig at det alltid tas forbehold om god dyrevelferd når slik trening skal gjennomføres. Sauen som benyttes må være hundevant. Sauen må beskyttes og hunden skal ikke påføres unødvendig ubehag. Dette krever kunnskap hos den personen som skal styre treningen.

Gjeterhund i arbeid
Foto: Karianne Kjelstrup Hund: Storm

De siste årene har dyrevelferd fått økt oppmerksomhet innenfor bruk av gjeterhund. Det er viktig å tenke dyrevelferd når det kommer til både hund og sau, fellestreninger, egentrening, videoer som legges ut på nett og oppfatningen til forbipasserende. 

Den teknologiske utviklingen har ført til at alt blir lettere tilgjengelig, noe som kan være både positivt og negativt. I dag har nesten alle kamera på telefonen sin, og det gjør det lett å dra opp telefonen og filme eller ta bilde av alt og ingenting. 

Det er det utrolig viktig at man tenker dyrevelferd for både hund og sau når man trener. Ting kan oppfattes annerledes for en som ikke har erfaring, eller kan noe om gjeting og trening av hund på sau. Det er kanskje like viktig for oss som driver aktivt med dette, å være flinke til å opplyse om og vise frem hva vi driver med.

Når man anskaffer seg hund er det viktig at man setter seg i lover og regler for dyrehold og dyrevelferd. Har du lest lovene for dyrevelferd- og hunde-loven?

Instruktør og dommer
Det er ikke bare instruktører og dommere som skal ha fokus på dyrevelferd, det er like viktig for hver enkelt. Vi jobber tross alt med å prøve å kontrollere/dressere et sterkt instinkt hos hunden. Viktigheten av å beskytte sauen som et byttedyr er like viktig som det å trene hunden på en forsvarlig måte. Dette er kanskje ikke like lett hvis man ikke har erfaring eller kunnskap nok. Da er det utrolig viktig at man selv tar ansvar for egenutdanning – både for seg selv, hunden og sauen! 

Norsk Sau og Geit oppfordrer alle som skal i gang med trening av gjeterhund til å oppsøke gjeterhundkurs og eller instruktør for bistand. Slik kan du tilegne deg nødvendig kunnskap om trening av gjeterhund, og sikre god dyrevelferd for alle.


Photo: Karianne Kjelstrup Hund: Lea

 

 

 
Norsk Sau og Geit nsg@nsg.no                
Org. nr.: 970 134 808
Besøksadresse Moerveien 2A               
N-1430 Ås
Postadresse Postboks 104                
N-1431 Ås
Kontakt (sentralbord) Tlf.: (+47) 23 08 47 70