Bilde av Andreas Malo Dyb, grunnlegger av Kastel, sammen med spælsau
Andreas Malo Dyb med skoen "Lofoten", laget av grå trønderull. Foto: Håkon Jørgensen

Det norske skomerket Kastel ble lansert i 2013, med mål om å lage kule joggesko egnet for et nordisk klima.

– Inntil da var alternativet stort sett våte sneakers eller klumpete fjellstøvler, forteller Andreas Malo Dyb, grunnleggeren av skomerket.

De siste årene har Kastel fokusert mer og mer på å bruke bærekraftige, naturlige materialer i utformingen av en slitesterk og anvendelig sko. De ville undersøke om det fantes alternativer til plast og kjemikalier for å bekjempe vann og snø.

– Ull er et helt magisk material som fungerer på sommeren så vel som vinteren, forteller Malo Dyb.

Nå har Kastel lansert kolleksjonen Lofoten med sko laget av norsk grå trønder-ull og NKS-ull. De har samarbeidet med Norilia og Krivi Vev om utviklingen av skoen.

– Vi kan mye om sko, men ull og spesielt den norske ullindustrien var helt ny for oss. Vi fikk god hjelp av Krivi Vev til å forstå oss på vevingen, og Norilia bidro med generell industrikunnskap og nettverk, forklarer han.

De gikk grundig til verks og studerte de ulike sauerasene for å finne ut hvilken ulltype som var best egnet. Malo Dyb forteller at grå trønder skilte seg ut både med tanke på ullkvaliteten og historien.

Grå trøndersau er en norsk rase som er en mellomting mellom crossbred- og landrasetypen. Ulla til grå trønder likner mest på crossbredull, men er mer finfibra enn ulla til norsk kvit sau. Det finnes to bevaringsbesetninger og en del mer enkeltstående dyr av rasen.

– Vi tenkte at den fortjener et lite løft, og sluttresultatet ble langt bedre enn forventet! sier han entusiastisk.

Kolleksjonen har også sko av ull fra norsk kvit sau. Kastel har planer om å jobbe videre med flere saueraser, og vil samarbeide med andre bransjer for å se om de kan gjøre pigmentert ull mer effektivt og lønnsomt. 

–  Det er spesielt spennende med pigmentert ull da dette kan gi oss forskjellige fine farger som vi kan lage sko av uten noe kjemisk farging. Dette er veldig i tråd (bokstavelig talt) med vår visjon om en mer bærekraftig fremtid, hvor kjemisk farging er en av værstingene.

Malo Dyb beskriver tilbakemeldingene på ullskoene som "rørende", og forteller at både sluttkunder og sauebønder har vært positive til prosjektet.

Kastel er et innovativt merke som stadig er på jakt etter nye, bærekraftige løsninger. I fjor lanserte de Norges første selvbetjente skobutikk, og nå jobber de med å utvikle 100% resirkulerbare sko laget kun av restavfall fra norsk matindustri. De forsker også på å 3D-strikke sko i norsk ull i Norge.

– Det vil gjøre norsk produksjon av sko konkurransedyktig. Ikke minst er det praktisk å holde hele verdikjeden lokal, forklarer Malo Dyb.

Skoene kan du blant annet få kjøpt på www.kastelshoes.com


Foto: Håkon Jørgensen