Banner Banner Banner Banner

Kalender

  April 2021
Ma Ti On To Fr
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
       

Saueklipping vårsesongen 2021

29.01.2021 | Skrevet av Urda Blichfeldt

Innreiseforbudet i Norge skaper utfordringer tilknyttet vårens saueklipping. Ull- og klipperådet oppfordrer derfor saueprodusenter til å planlegge klippingen allerede nå.


Ull- og klipperådet oppfordrer alle saueprodusenter til å planlegge vårens klipping i god tid. Foto: Halvard Bøe Foto og film

I Norge er det vedtatt innreiseforbud. Dette skaper problemer for en del saueprodusenter i forhold til sesonghjelp. I første omgang saueklippere. Nå er dette innreiseforbudet foreløpig i 14 dager, men det kan bli lengre.

Av den grunn vil Ull- og klipperådet anbefale saueprodusenter å tenke på klipping allerede nå. Av dyrevelferdsmessige hensyn er det viktig at sauene klippes før beiteslipp. Det er mange dyktige norske klippere rundt om i landet. Mange av disse er interessert i å reise rundt og avhjelpe situasjonen. For at vi skal utnytte den klippekapasiteten som er tilgjengelig er det viktig at en får en lengst mulig klippesesong for disse klipperne. Derfor er det fint om de som har klimatiske forhold til det starter klipping allerede i disse dager. De med isolerte fjøs bør tenke på å få klipt sauen sin så fort som mulig. Et lite økonomisk motiv for å klippe tidlig er at om en klipper vårulla tidlig vil en få mer høstull til høsten. Denne har også en litt bedre pris enn vårulla.

Ull- og klipperådet anbefaler dere å ta kontakt med den faste klipperen dere har, og avtale når han/hun kan komme og klippe. Om dere har brukt utenlands arbeidskraft er dette kanskje året å tenke annerledes. Det var ca. 125 personer på ulike klippekurs høsten 2020. Noen av disse er helt sikkert interessert i klippejobber. Ta kontakt med de lokallagene som hadde kurs og spør om de kan sette dere i kontakt med tidligere kursdeltagere. Ellers har NSG også navn på kursdeltagere.

NSG har og laget en nettside med kontaktinformasjon til klippere som har ledig kapasitet til noe mer:
nsg.no/saueklippere

Slakteriselskapet Nortura har og sitt klippeteam, Nortura klippeteam. Disse kan en ta kontakt med gjennom nettsidene til Nortura. 

Til de som leverer til andre slakteri: Ta kontakt med ditt slakteri, slik at de setter deg i kontakt med sine klippere. 
Ull- og klipperådet til NSG jobber for å legge til rette for at flest mulig skal få klipt sauen sin gjennom å arrangere klippekurs, utdanne instruktører, holde konkurranser. For at vi skal lykkes best mulig med denne jobben er det viktig at klippere som har vært på kurs får komme rundt på gårdene å praktisere. Nå tror vi tiden er moden for at vi skal ta en felles dugnad for å fremsnakke den norske saueklipperen. 

Ull- og klipperådet ønsker at alle skal få klipt sauene sine og følger situasjonen tett. 

Lykke til med vårens saueklipping!

 

 

 
Norsk Sau og Geit nsg@nsg.no                
Org. nr.: 970 134 808
Besøksadresse Moerveien 2A               
N-1430 Ås
Postadresse Postboks 104                
N-1431 Ås
Kontakt (sentralbord) Tlf.: (+47) 23 08 47 70