World Cheese Awards er en av verdens mest anerkjente ostekonkurranser – populært kalt oste-VM. Konkurransen ble arrangert i Bergamo i Italia 18.-20. oktober, med hele 3804 forskjellige oster fra 42 land. Osteprodusenter fra verden over sender inn sine beste produkter for å bli vurdert av profesjonelle dommere.

Norsk geitost tok hjem hele 7 medaljer:

Supergull - Lega, Stavsfjell (6 mnd)
Gull - TINE, Ekte Geitost 
Sølv - Prestholt Geitost, Prosten
Sølv - Prestholt Geitost, Husara 
Sølv - TINE, Chevre Ramsløk
Bronse - Myrdal gard, Myrdal vellagret kvit geitost
Bronse - TINE, Snøhetta (blanding av melk fra ku og geit)

"Supergull" er den gjeveste prisen i konkurransen og ble tildelt totalt 84 oster. Blant disse finner vi "Stavsfjell" fra Lega gardsysteri i Telemark. Stavsfjell er en smakfull halvfast og moden hvitost. Yster Gro Hommo er både stolt og overrasket over seieren.

– Det er så moro at jeg har nesten ikke ord! forteller Gro. 

Gro begynte med geit i 1989, og feirer 10-årsjubileum som godkjent ysteri i år. Hun mener gode råvarer og god, ren luft er blant årsakene til at geitosten blir så smakfull. De har en besetning på 250 melkegeiter, og en årlig produksjon på omlag 140 000 liter. Av dette går ca. 60 000 liter til ysting.

Gro er opptatt av å videreføre ystetradisjonene vi har her i Norge, og drømte lenge om å åpne et ysteri. Hun mener selv at de kom litt "sent på banen", men at de fikk god drahjelp av andre som hadde banet vei for lokalproduksjon av ost.

Gratulerer til alle medaljevinnerne!


Stavsfjell Kvit Geitost tok supergull i World Cheese Awards 2019. Foto: M. Kasin Foto