Seminkurs på sau høsten 2024
Vi holder seminkurs for sau i oktober. Kursene er godt spredt rundt i hele landet. Her ser du hvor og når årets seminkurs holdes.
Vi holder seminkurs for sau i oktober. Kursene er godt spredt rundt i hele landet. Her ser du hvor og når årets seminkurs holdes.
Her finner du informasjon rundt påmelding til NM i Ull og klipp 2024
Ønsker du å lære klipping med håndsaks? Her har du sjansen.
Her finner du klippekurs-kalenderen og informasjon om håndklippekurs på NMBU ÅS.
Har du veid vårvekt på lamma? Hvis ikke bør du gjøre det nå. Med vårvekt kan du få et svært godt hjelpemiddel til å optimalisere din egen drift!
Det er i dag signert ny avtale om lagringsgodtgjørelse for innsamling av ull med Fatland ull, skinn og hud.
Smitte mellom småfe skjer som regel når småfe flyttes fra et dyrehold til et annet. Derfor har vi et eget regelverk for flytting av småfe i Norge. Følger du regelverk for flytting av småfe er det mye mindre sjanse for at du får smitte i småfeflokken din.
Vi oppfordrer alle våre lokallag og fylkeslag til å ta initiativ til å arrangere klippekurs!
Marte Stenseng og Anders Skogly i Gausdal var blant de første som fikk veterinærbesøk i Dyrevelferdsprogrammet (DVP) for sau. Deres konklusjon: Med litt forberedelse går dette helt fint!
Er det et økende problem at påsettlam ikke viser brunst under paringsperioden? For at vi skal kunne finne ut av dette er det viktig at dere registrerer brunstmangel i Sauekontrollen.
Vinteren er gjerne en rolig periode for sauebønder. Da passer det fint å veie søyene dine, slik at vi kan beregne nøyaktige indekser for søyevekt i din besetning.
Nå drar det seg til: Alle saueholdere med minst 30 vinterfôra sau skal ha veterninærbesøk minst hver 18. måned. Vi skal også ta nettkurs om dyrevelferden. Her redegjør Tora Saltnes i Animalia om det som venter nå i desember. Vi kommer tilbake til flere detaljer i neste utgave av Sau og Geit, pluss oppdateringer her på nett.
Om ikke lenge vil lengden på våre slakt bli en faktor som bidrar til å sette slakteklasse. Det skjer etter lovende utprøvinger gjennom snart to år.
Gledelig melding: Vi får 750.000 kr i støtte fra Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri til et mastittprosjekt på sau.
NM i saueklipp og ullhåndtering er avsluttet. På den viktigste av vinnerpallene står Åsmund Kringeland fra Tysvær, norgesmester i saueklipping - for fjerde gang
Speedklipping var som vanlig en opptakt til helgens harde runder i NM i saueklipping og ullhåndtering. Her er et glimt av fredagens show i Ringebu.
De første sauene er klippet i Ringebu, så nå er NM i saueklipping og ullhåndtering 2023 i gang. 800 sauer skal klippes, og mange utøvere skal hedres.
Nå er årets seminkatalog for sau på nett!
Her finner du informasjon om årets NM i saueklipping og ullhåndtering
Sommeren 2023 har vært en utfordring for mange. Først tørke på våren/forsommeren, etterfulgt av ekstremværet «Hans» i Sør Norge. I Nord-Norge har det i mange områder vært ekstremt tørt hele sommeren. Dette har ført til reduserte avlinger i tillegg til ødeleggelse og tap av fôr. Mange lurer derfor på hvordan man skal håndtere vinterfôringen sesongen 2023/24.
I år er det blitt laget kåringsregler for to nye raser: dorper og valais blacknose. Dette betyr at det nå er mulig å stille disse rasene på årets kåringssjå.
Fra og med 1. september økte tilskuddet til C1 med mer enn 7 kroner. Nå er satsen for å levere god hvit crossbredull 62 kroner per kilo.
I 2023 feirar dalasauen som eigen rase 100 år. No er målet å auke populasjonen av ein dalasau med gode produksjoneigenskapar og helse.
Det Norske Landslaget representerte Norge i Verdensmesterskap i ullhåndtering og saueklipping, som gikk av staben i Edinburgh, Skottland 19-25.juni.
For at vi skal beregne mest mulig korrekte indekser er det viktig at vi vet hvilke lam som går med mor (eller fostermor) gjennom sesongen. Derfor må vi registrere lam som blir tatt bort fra mora etter vårbeite som "Fravendt" i Sauekontrollen. Her finner du informasjon om hvordan denne registreringen fungerer.
Det nærmer seg med stormskritt VM i saueklipping og ullhåndtering 2023.
NSG takker for et konstruktivt møte med raselaga for de bevaringsverdige rasene og Norsk Genresurssenter.
Tirsdag 28. mars var Avlsrådet for sau samlet for å diskutere viktige saker om avlsarbeidet på sau.
Nå som lamminga står for tur er det mange registreringer du kan gjøre i Sauekontrollen for å optimalisere drifta og avlsarbeidet ditt. Her tar vi for oss en del av de mest aktuelle registringene for lammingssesongen 2023.
Global mangel på råvarer til sauevaksinene Ovivac P® og Tribovax® gir problemer med å få nok vaksiner til alle sauebønder foran årets lammingssesong.
Presentasjon av det Norske landslaget for saueklipping og ullhåndtering, som skal representere Norge i Verdensmesterskap i Scotland 2023.
Mange av de norske sauerasene har hvite ullfeller, og farga flekker i ullfellen blir sett på som en vesentlig kvalitetsfeil. Nå har NSG og Animalia fått på plass en egen kode i Sauekontrollen for å registrere dyr som har farga flekker i ulla.
Nå er instruktørene klare for å lære deg faget om hvordan du skal få bedre betalt for ulla di.
Vi gratulerer deltakerne og vinnerne, og takker arrangøren og alle dugnadsfolk for et godt og spennende NM.
Her legger vi ut resultatene fra NM i saueklipping og ullhåndtering i Oppdal nå i helga.
Oppdal Sau og Geit arrangerer NM I Saueklipping og Ullhåndtering 2022.
Årets NM arrangeres i Oppdal lørdag 8. oktober i tilknytning til Fjell- og Fårikålfestivalen.
Speedklipping og innledende runder ble arrangert fredag 7. oktober.
Seminsesongen 2022 er rett rundt hjørnet. Her finner dere årets seminkatalog!
Oppdal Sau og Geit inviterer til NM I Saueklipping og Ullhåndtering 2022.
Årets NM arrangeres i Oppdal lørdag 8. oktober i tilknytning til Fjell- og Fårikålfestivalen. Speedklipping fredag ettermiddag 7. oktober. For program og påmeldingsskjema henviser vi til hjemmesida til Norsk Sau og geit.
Oppdal Sau og Geit inviterer til NM I Saueklipping og Ullhåndtering 2022.
Årets NM arrangeres i Oppdal lørdag 8. oktober i tilknytning til Fjell- og Fårikålfestivalen. Speedklipping fredag ettermiddag 7. oktober. For program og påmeldingsskjema henviser vi til hjemmesida til Norsk Sau og geit.
Styret i NSG opphever restriksjonene for kåring av værlam og deltakelse i værring for kombibesetninger sau/geit som ble innført høsten 2021.
Redusert behov for fødselshjelp vil kunne spare arbeid i lamminga, og vil være positivt for både søye og lam. Skal vi ha et effektivt avlsarbeid med å redusere behovet for fødselshjelp trenger vi gode registreringer. Her finner du informasjon om hvordan du registrerer fødselshjelp på lammene.
Det er de «passelige» fødselsvektene som er de beste. Svært lette og svært tunge lam er ikke så bra. Det kan bidra til flere døde lam og mer lammingsvansker. Vi driver derfor et avlsarbeid der vi prøver å standardisere fødselsvekta rundt det gjennomsnittet vi har i dag. Her finner du informasjon om registrering av fødselsvekt.
Store spener hos søya fører til at lamma deres har behov for mer sugehjelp. Vi ønsker derfor ikke søyer med for store spener. Her finner du mer informasjon om bedømming av spenestørrelsen.
Det nærmer det seg seminsesong. Nye værer, nye muligheter! Nå er seminkatalogen i nettversjon klar.
Norsk Sau og Geit takker arrangørene og gratulerer vinnerne.
Endelig blir det arrangert NM i saueklipping og ullhåndtering igjen. Arrangementet går av stabelen i morgen, lørdag 25. september på Vikeså. Det er den 9. gangen dette skjer i Bjerkreim. Godt og vel 60 deltakere er påmeldt.
Etter en lang og krevende prosess er endelig inntaket av høstens seminværer klart! Vi har kartlagt status på langt over 100 værer, og sitter igjen med 79 værer som skal ta turen til seminstasjonen på Staur i løpet av den neste uka.
Lamminga er i gang. En fin og viktig, men travel tid i saueholdet. I avlen legges det ned mye innsats for å øke dyrevelferden og redusere arbeidsforbruket i lamminga. Tida for innføring av genomisk seleksjon nærmer seg også raskt.
Seminkatalogen 2020 er klar. Den trykte utgaven sendes i posten sammen med Sau og Geit nr 5, og er framme litt før midten av måneden. Du må gjerne ta en kikk i den elektroniske utgaven.
Fra neste uke skal vi beregne genomiske avlsverdier (indekser) for NKS-rasen. Indeksene vil da bli sikrere, spesielt for dyr som har en egen gentest. Dette bør gjøre det enda mer interessant å kjøpe indeksværer og gentestede kåralam fra ringene.
I 1992 tok vi i bruk BLUP for å beregne indekser på sau. For NKS tar vi nå i bruk ssGBLUP der vi inkluderer informasjon fra gentest av sauen. Sikkerheten på indeksene øker, og det samme gjør avlsframgangen.
Ca. 20 % av alle søyene i Sauekontrollen blir utrangert pga. mastitt. Mindre mastitt vil gi bedre helse og velferd for søyene, og bedre lønnsomhet for sauebonden.
Antall lam om høsten per vinterfôra sau er en av de økonomisk viktigste egenskapene i saueholdet.
God melkeevne er en viktig egenskap i saueholdet. Vi legger stor vekt på melkeevne (morsevne) i avlsarbeidet, og avlsframgangen er betydelig.
Det er de «passelige» fødselsvektene som er de beste. Svært lette og svært tunge lam er ikke så bra. Det kan bidra til flere døde lam og mer lammingsvansker. Vi driver derfor et avlsarbeid der vi prøver å standardisere fødselsvekta rundt det gjennomsnittet vi har i dag.