Foto: NRK
I Matsjokket får ekteparet Hivju sjokk når de ser fryselageret med sau. Foto: NRK

Se hele episoden på NRK TV

For sauebønder har problematikken med at godt sauekjøtt havner på fryselager vært kjent lenge. I dag spiser vi nesten ikke voksen sau i Norge – vi vi bare ha lammekjøtt.

Programleder og kokk Christer Rødseth vil få sauen tilbake på norske middagsbord, og utfordrer ekteparet Hivju til å lære mer om den fantastiske råvaren. Når de besøker Norturas overskuddslager for fårekjøtt i Rakkestad får de et sjokk. Der møter de hylle på hylle med frosne saueskrotter.

– Det er en vits. En miljøforbrytelse, vil jeg si, utbryter Kristofer Hivju i vantro.

I dag har Nortura ca. 20 000 sauer på fryselager, som tilsvarer omtrent 620 tonn. Ole Nikolai Skulberg, direktør for Totalmarked kjøtt og egg i Nortura, forteller at dette tilsvarer omtrent 10 millioner middager.

Kjell Erik Berntsen, styreleder i Norsk Sau og Geit, skryter av programmet.

– Stor honnør til NRK, kokken Christer Rødseth og ekteparet Hivju. Dette er folkeopplysning på sitt aller beste! sier Berntsen.

I programmet forsøker ekteparet Hivju og kokken Christer å overbevise matvarekjedene om at de må selge mer av den norske sauen. De møter representanter fra Rema 1000, Norgesgruppen og COOP, som får servert burger laget på sauekjøtt. De bekrefter saueburgerens fortreffelige smak, og konkluderer med at dette må de få ut til forbrukeren.

Dette gleder Kjell Erik Berntsen stort.

– Jeg la spesielt merke til de tre representantene fra matkjedene i Norge. De konkluderte med at løsningen var å få forbrukeren til å smake på dette gode produktet. Endelig kan det virkelig som at de har fortstått det, og at oppfølgingen fra kjedene blir deretter!


Kjell Erik Berntsen, styreleder i Norsk Sau og Geit.