Folket bestemte seg allerede i 1972 - og kåret fårikål til Norges nasjonalrett! Et ekte, rotnorsk fenomen som har klart seg godt gjennom flere tiår i konkurranse med utenlandske og mer finurlige retter. Da landbruks- og matdepartementet i forbindelse med grunnlovsjubileet i 2014 gjennomførte en ny spørreundersøkelse, var svaret på nytt helt entydig: Fårikål fikk 45 prosent av stemmene! Dermed var den folkekjære retten nok en gang kåret til Norges nasjonalrett.

Dansk inspirert?
Er fårikålen egentlig norsk? Hvor, hvordan og hvorfor oppsto den? Historien sier, men det er slett ikke bevist, at denne enkle retten har sitt opphav fra det danske kjøkken, og at den først kom til borgerskapet i Kristiania på 1800-tallet da både skikker og språk var sterkt påvirket av dansk.  Den danske retten “And nedlagt i Hvitkål” er nevnt i "Lærebog for Husholdningen" av Hanna Winsnes. Ettersom det var lite and i Norge, var det naturlig å bytte den mot lammekjøtt.

Løp og kjøp!
Opprinnelsen spiller egentlig ingen rolle; etter 150 - 200 år står retten solid plantet som en bauta i norsk matkultur. Butikkene er nå fulle av både fårikålkjøtt og andre lekre lammekjøttretter. Vår oppfordring lyder: Invitér familie og venner til middag. Å lage fårikål er enklere enn du tror.

Oppskrifter og praktiske tips finner du her
Les mer på www.matprat.no ...


Enkelt og godt - i godt lag