Sauebøndene kommer fra hele det langstrakte Norge, og er samlet omtrent midt i landet, på Scandic Hell i Stjørdal. Kongressen, med NSG og Nortura i sentrale roller, er den største samlingen på flere år. Programmet bugner av kollegiale innlegg med diskusjoner om praktisk sauedrift, fôr og beite, helse og velferd, avl og ull.

NSGs styreleder Ronald Slemmen setter ord på det fredag kveld, i det deltakerne strømmer til:

- Vi er mange som har skyhøye forventninger om faglig påfyll, med foredrag og påfølgende utveksling av erfaringer. I de veldig ulike delene av landet har sauefolk litt forskjellige utfordringer, men også veldig mye felles som vi her skal dele, sier han, tydelig både ivrig og spent.

Nestleder Marthe Lang-Ree stemmer i:

-  Betydningen av både å møtes i skikkelige samtaler, og samtidig dyrke det rent sosiale samspillet, er helt avgjørende for alle her. Hvordan vi skal møte dagens mange utfordringer, er noe vi må dele svarene på. Det dreier seg selvfølgelig om økonomien, og her kommer det flere gode råd fra faglige innledere. Men det er også viktig for oss å fokusere på for eksempel dyrevelferd, det ligger i tiden, sier hun.

De to, og resten av styret i NSG, ser fram til påfyllet i kongressens program, og vet at engasjementet hos sauebønder nå er stort.

Mange deltakere på kongressen tyvstartet fredag med organiserte besøk hos trønderske kolleger, som her hos Andreas Hojem og Elise Moksnes i Levanger.

De to, begge i slutten av 20-årene og med et liten sønn, holder seg med 360 vinterfora sau. Han er fulltids på gården, mens hun i tillegg jobber som lærer.

Blant andre som tok i mot til sammen fem fullstappede busser med kolleger fra kongressen, var Simon Langfald i Verdal.

Han og kona Trine-Lise Landfald har i år 425 vinterfora mest spæl og NKS, og han er i tillegg en sentral klipper.

Drøyt 15 innledere skal lørdag og søndag køle på med kunnskap på kongressen, der også Felleskjøpet og Norsk Landbruksrådgiving bidrar med betydelige ressurser.