Tekst: Urda Blichfeldt
Foto: Bjørn Tore Teigen

I 1972 stemte det norske folk, via NRK Nitimen, inn fårikål som nasjonalrett i hard konkurranse med kjøttkaker. I 2014 utlyste daværende Mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug konkurransen på nytt. Også denne gang lød det rungende svaret: Fårikål! 

Fårikål er tradisjonsmat på sitt beste, og er et ekte rotnorsk fenomen som har fortsatt holder stand mot fredagstaco og pizza. Høsten er høysesong, og den siste torsdagen i september er Fårikålens Festdag. Dette ble bestemt av Opplysningskontoret for egg og kjøtt i 1997.

For snart 20 siden ble Fårikålpolitiet opprettet på initiativ fra MatPrat. De skulle sikre at ingen tuklet med oppskriften, og sørge for at restaurantene hadde fårikål på menyen på festdagen. Bjørn Tore Teigen, Råvareansvarlig og matrådgiver i MatPrat, forteller at ideen begynte med at de kjøpte en gammel politibil av merket Opel Olympia. «Vi kjørte rundt i politibilen med kålhoder, lammeskinn og en fårikålkjele på taket, akkompagnert av en høylytt «BÆ-bu» sirene basert på ekte breking. Det vakte oppsikt!» humrer han. Dersom restaurantene ikke hadde fårikål på menyen, eller noen hadde forandret på oppskriften, utstedte Fårikålpolitiet et fårenklet fårelegg.

I 2004 satte også MatPrat verdensrekord i servering av fårikål i Spikersuppa i Oslo. Det ble servert over 1.000 kilo fårikål til mer enn 4.000 gjester! Fårikålen ble tilberedt i en gryte som var over 1,5 meter høy, og rommet ca 10 000 liter.

Etter lang fartstid i hovedstaden har NSG nå fått overta bilen for den nette sum av 1,- krone, sammen med den enorme fårikålgryta. Nå skal du ikke se bort ifra at norske bygder etter hvert vil få besøk av fårikålbilen. På selve festdagen 26. september vil NSG sentralt stille opp i Ås sentrum og dele ut smaksprøver på fårikål til besøkende.