NRK TV Forbrukerinspektørene setter i sin nye programserie fokus på matsvinn/matkasting. Tidligere har de sjekket ut hvorfor vi ikke lenger får kjøpt høneslakt, hvorfor produsentene ikke får solgt for store, for små eller for krokete grønnsaker. I kveld er turen kommet til avliving av kje. I denne forbindelse har NSG i dag sendt ut en pressemelding:          

 

Stadig flere kje blir mat

I fjor ble det slaktet rundt 15 000 kje. Mot 8 400 i 2012, dvs. en økning på nær 80 % i løpet av 4 år. I ukene 7, 10 og 17 gjennomfører Nortura - i samarbeid med Meny og Spar - salgskampanjer på kjekjøtt. Til kampanjen er det gjort avtaler med en del geitebønder om levering av i underkant av 3000 kje. Det er derfor grunn til å forvente at slakting og salg av kjekjøtt i 2017 kommer opp i et historisk toppnivå.    

NRK Forbrukerinspektørene (FBI) setter i kveld søkelys på at mange nyfødte kje blir avlivet rett etter fødsel og ikke blir fôret opp og brukt til mat.

Et etisk problem
- Norsk Sau og Geit (NSG) er glad for at NRK på denne måten setter søkelys på en viktig utfordring for småfenæringen. For selv om det slaktes og selges 15 000 kje avlives det enda flere. Først og fremst er dette et etisk problem; geitebøndene er like fortvilet som andre. Avlivingen er en jobb de helst skulle vært foruten, men drektighet og kjefødsel er som kjent en nødvendighet for melkeproduksjon som er en viktig og lønnsom næring for 290 geitebønder i fjord- og fjellbygder over hele landet, sier Ole G. Hertzenberg i NSG.


Avliving av søte små kje setter følelsene i sving hos både bønder og forbrukere

Tapt inntektsmulighet
- Dernest er dette en tapt inntektsmulighet. Mange kjøkkensjefer har oppdaget den fenomenale råvaren. Og etterspørselen er i ferd med å øke, først og fremst i restaurantmarkedet. Mange geitebønder tar nå kjeslakt i retur og omsetter kjøttet selv. Heidrun AS på Tynset og Arktisk Kje SA utenfor Tromsø er begge gode eksempler på innovativt samvirke mellom bønder som fôrer fram kje til slaktevekt 7- 9 kg, leieslakter på Nortura og samarbeider med mindre lokale kjøttbedrifter om foredling, markedsføring og salg. Men flesteparten av slaktekjeene omsettes direkte gjennom Nortura og andre privateide slakterier. Kjekjøtt selges først og fremst til restauranter og annen storhusholdning, markeder som er mer betalingsvillig enn dagligvaremarkedet, sier han.

Se pressemeldingen her ...
Se programomtalen på www.nrk.no ...
Se programmet NRK FBI onsdag 25.01.17 kl. 20.25 ...