Akershus fikk sende 3 ekvipasjer i år; Sissel Modin med Storm, Andreas Eklund med Joy-Joy og Karianne Buer med Zac. De 3 kvalifiserte seg gjennom et uttak der de kunne hente poeng fra 3 landsprøver i tillegg til FM. På den måten fikk vi det beste grunnlaget for å sende de beste og mest stabile ekvipasjene i fylket for å representere oss i det store mesterskapet.

NM går over 3 dager; fredag, lørdag og søndag (6-8 okt). Fredag og lørdag var det kvalifiserende runder, der 8 deltakere skulle videre til finalen hver av dagene. Sissel og Storm var først ut av Akershus sine ekvipasjer. De startet som nr 14 og fikk en tøff start, men hentet seg godt inn i drivet og gjennomførte et nærmest plettfritt nærarbeid. De endte på 176 poeng (av 220 mulige) og gikk dermed inn til en foreløpig 2.plass. Neste ut fra Akershus var Andreas og Joy-Joy som startet som nr 39. De fikk ikke særlig mye enklere start enn Sissel, og det skal sies at de var langt fra alene om dette. Men også Andreas og Joy-Joy klarte å hente seg inn i drivet og med bare 9ere og 10ere på nærarbeidet gikk de inn til 183 poeng og en 5.plass. På dette tidspunktet hadde Sissel og Storm rykket nedover på lista og med Andreas sitt resultat lå hun på den 8ende og siste finaleplassen. Det var dermed ganske så spennende når det gjensto 6 konkurrenter for dagen. Ingen klarte å slå poengene til hverken Andreas eller Sissel og dermed fikk vi med oss 2 av 2 deltakere til finalen fra denne dagen!


Sissel Modin på Landsprøva i Eidsberg 2023


Andreas Eklund og Joy-Joy på Landsprøva i Eidsberg 2023

Lørdag var det Karianne og Zac sin tur og det viste seg at hverken sauene eller forholdene hadde blitt noe enklere enn dagen før. På utgangen sakket Zac opp veldig tidlig og måtte kommanderes videre, og løsingen ble skjevt på sauen. I inndrivet var det mye trekk i sauen så de måtte jobbe hardt for å holde sauen mest mulig på linja. I hentet ble det derfor trukket mye poeng, så selv om de fikk til nærarbeidet ganske så godt, holdt ikke 156 poeng til finaleplass, og Karianne og Zac endte på en 14.plass denne dagen.


Karianne og  Zac på Landsprøva i Eidsberg 2023

Søndag var det duket for finale, med 2 av 3 Akershus representanter på startlista. I finalen skulle hunden først hente en flokk på 10 sau, føre dem gjennom en port og bort til et punkt på banen før hunden skulle sendes ut for å hente 10 sau til fra et annet sted. Når alle sauene var samlet skulle de drives gjennom en bane med flere porter, før hund og fører til slutt skulle sortere ut alle ikke-merkede sau og ta med seg de 5 merkede inn i kveet. 

Sissel og Storm var startnummer 1. Den første utgangen og løsingen gikk ganske greit, men i inndrivet satte sauen fart i litt feil retning og de rakk ikke rette det opp før sauene løp utenfor inndrivingsporten. Storm tok beskjeden om å hente neste flokk på strak labb og fikk full score på den andre utgangen, men sauene trakk mye til den ene siden før Storm rakk å løse dem ordentlig, så inndriv nr 2 ble litt deretter. De hentet inn igjen mange verdifulle poeng på et stabilt og godt driv. I sorteringa jobba Sissel og Storm iherdig, men tiden rant ut og de fikk ikke med seg noen av de 60 poengene som kunne hentes på nærarbeidet. Resultatet ble 180 av 340 poeng og en 6.plass!

Andreas og Joy-Joy var startnummer 8. De startet bra med kun småpirk på både det første og det andre hentet, kun norgesmesteren hadde bedre inndriv nr 2 enn dem. Den første delen av drivet gikk knirkefritt, men på krysset havnet etterhvert flokken nedenfor linja og de rakk ikke å få alle sauene tilbake før porten, noe som resulterte i bom på ca halvparten av sauene. Når sorteringa startet lå de godt an til å rykke opp i ledelsen, men dessverre skjedde det samme med Andreas som med Sissel, tiden gikk ut og de gikk glipp av muligheten til å skaffe verdifulle poeng. Det gode arbeidet deres var likevel ikke forgjeves og gav dem totalt 196 poeng som holdt til en god 4.plass!

Vinner av beste fylke

Beste fylke på NM har blitt kåret siden 2011 og Akershus har hittil ikke vært å se på denne lista. Beste fylke kåres gjennom at poengsummene for alle deltakerne i hvert fylke summeres og summen divideres med antall deltakere i fylket. Fylket med høyest gjennomsnittssum vinner vandrepokalen og i år var det ingen fylker som kunne slå Akershus. Hurra for Akershus og de fantastiske representantene våre!!


F.V Sissel Modin, Karianne Buer og Andreas Eklund. Beste fylke 2023!!

Til slutt vil vi benytte muligheten til å gratulere den ferske norgesmesteren Arvid Årdal med hunden Ylva (som besøkte Akershus som dommer på årets FM bare en uke tidligere). De gikk en solid prøve og slo Jo Agnar Hansen med bare 4 poeng. Mer om norgesmesterskapet og resultatlista fra finalen finner dere her.