Jon Anders Krokann viste bruk av drone for å finne sauer. Her går drona til værs da Cathinka Kjelstrup tok spakene.

NSG-ansatte på «turné» fikk se og høre hvordan både radiobjeller og drone benyttes i praksis da de besøkte beiteområder i Nannestad. Etter et besøk på Glittre gård i Hakadal ankom de Granlia i Bjerke Almenning.


Der fortalte undertegnede om historikken og utviklingen for  radiobjellene fra Telespor siden starten i 2007, hvilke muligheter og funksjoner såkalte radiobjeller har, og litt om framtida. Marianne Haraldsen fortale hvordan hun som beitebruker med «radiobjeller» på sauene har nytte av sporingssystemet. Hun benytter elektroniske sporingsenheter på alle søyer og på noen lam.

Fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus deltok Asle Stokkereit, Jonny Storbråten og Sigurd Bakken. NSG-folket fikk dermed også blant annet informasjon om de forskjellige ordningene man kan søke støtte til i forbindelse med elektronisk sporing av beitedyr.

Etter at Kari Anne Kaxrud Wilberg hadde servert kake, ble det demonstrasjon av drone i skogsterreng.


Undertegnede viser kart og andre funksjoner for «radiobjeller» på PC-en. Foto: Jon Anders Krokann

Jon Anders Krokann kom fra helt Oppdal for å vise bruk av drone, og flere av de frammøtte fikk også prøve seg som piloter. Det gikk utrolig bra. Bare én av pilotene pyntet litt på lauvet på et rognetre.

Krokann redegjorde blant annet for regelverket og bruksområder for forskjellige droner, og hvordan man i praksis kan ha nytte av dette verktøyet til å lokalisere sauer ute i terrenget.

SE FLERE BILDER HER