Noen få av de 35 fremmøtte traktorene og tydelige agderbønderFoto Kåre Blålid

Geir Pollestad la i går frem St. meld 11, Strategi for auka sjølvforsyning av jordbruksvarer og plan for opptrapping av inntektsmoglegheitene i jordbruket, og den skapte umiddelbart reaksjoner. For ABL, sammen med en god flokk fremmøtte bønder, viktig å frem to momenter fra fremlegget i går:

Vi finner oss ikke i at 20% skal legges til vår antatte landbrukslønn og summen av dette blir vår beregna inntekt. Dersom det beregnes at vi etter hvert oppnår 500`i inntekt – da legges det på 20% umiddelbart – og faktisk inntekt blir beregnet å være 100`opp – altså 600`. Dette blir voldsomt feil og uakseptabelt

Fra V. Geir Pollestad, NRK, ABL leder Kirsten Helen Myren og ABL nestleder Jørund Kvaale Hansen Foto Kåre Blålid

Videre blir vi lagt på 200 timer på årsverket vårt pga at vi bor og arbeider på gården. Vi forventer å bli beregnet ut fra likt timeårsverk som øvrig norske arbeidere – dvs ca 1650 timer.

Jørund Kvaale Hansen, ABL nestleder, var tydelig i dette budskapet og som et symbol brettet han ut 1 m tommestokk og knakk av 20cm. Så mye går vi glipp av sa han til applaus fra bøndene rundt seg.

Videre ga nyvalgt ABL leder Kirsten Helen Myren Landbruksministeren grei beskjed om at det å bruke prosentregning på denne måten, i inntekstberegning, bare vil skape  større og større forskjell mellom  bonden som mat og beredskaps-produsent og andre lønnsmotagere  i tiden fremover.

Nyvalgt leder, Kirsten Helen Myren, var tydelig foran kamera til NRK. Foto Kåre Blålid

Se NRK  reportasje.  Klikk HER - Se AgderpostenVi er forbannet Pollestad" HER   - LillesandspostenLokale bønder aksjonerte" HER  - Bondebladet " Vi kunne ikke la anledningen gå fra oss"  HER -  Fævennen " Nå er vi rasende forbanna"HER

ABL ledelse og agderbøndene fikk markert seg på en tydelig måte og nye resolusjoner ble utarbeidet til fremlagt på årsmøte utover helgen.

Vi må legge grunnlaget rett slik at neste generasjon kan bli med videre. Foto Kåre Blålid

Landbruksminister måtte ofre lunsjen for engasjerte agderbønder og journalister. Foto Kåre Blålid

Stortingspolitiker Gro Anita Mykjåland, SP, i midten, lyttet til budskapet fra bøndene og hilste på kjentfolk fra regionen. Foto Kåre Blålid