Først som sist- alt gikk som smurt. Behagelig flyreise med alt i rute, blid og dyktig bussjåfør (som fulgte oss alle dagene), gode hotell, trivelige middager, og en svært fokusert, trygg  og dyktig turleder -  kan det ble en bedre ramme for bønder på tur?

Det heile startet med et besøk på gården til John og Adelle Richardson i Bedrule, Hawik. Med god plass på ca. 7300 mål hold de 500 sau, 50 highlands kyr ( med navn på alle), 110 Salers kyr, 220 hjort og 40 geit (geitene selges som kjæledyr). Vi ble stuet om bord på tilhengere etter traktor og kjørt rundt på eiendommen og inn i besetningene i et friskt skotsk vær. Her er det en noen annen driftsform en vi er vant til - og vi lot oss imponere.

Etter dette stoppet vi innom en lokal restaurant for en behagelig lunsj sammen med de lokale gjestfrie bøndene, før turen gikk videre til Angus Dicsons gård- Sorrowlessfield, Main Earlston Farm. Også her var det endelause enger med beiter, eng og sau. Ca 300 vfs ble lett samla med to gjeterhunder av gårdskaren slik at vi kunne få en nærmere titt. Etter vandring med kikk på utstyr og hus samla bonden oss til en liten «pub» på gården med forfriskninger og god bondedrøs.

Etter dette sto to fulle dager med besøk på Royal Highland Show – og du verden for et show. Her var alt en bonde med følge kunne ønske seg. 15 m brede slå maskiner. 17 m brede skjærebord til skurtresker. Traktoren i alle merker og dommensjoner. Alt du kan tenke deg av utsyr til sau og kyr mm. Lett å la seg imponere når man vandra gate opp og gate ned. I tillegg til alt anna vi ikke viste at vi trengte. Alle dyreslag var representert i alle sine raser og fasonger. Storfe over 2 T og sau med 4 horn var ingen sensasjon.

Opp i alt denne var den egen arena for Golden Shears World Championships 2023. jammen var dette stas og for et show med dyktige utøvere fra heile verden. 5 sau på litt over 3 min var lett som helst for den dyktigste. Ullfellene føyk i lufta og landet på bord for hurtig sortering. Det var bare å bøye hode i bakken og gi seg over. Dette er sportsutøvere av ypperste klasse. Les om den norske deltagelsen på NSG sidene HER.

Vi avsluttet det hele med middag på Dyce Farm , Aberdeen. Mette og fulle av inntrykk gikk vi til ro før Widerøe tok oss trygt gjennom uværbyger for landing på norsk jord.

Takk til Nortura og Tore for et velsmurt arrangement!

Diverse bilder under fra turen. Alle bilder foto Kåre Blålid

Ankomst Aberdeen 

Turleder Tore Oftedal, Nortura

Vi lytter til erfarne skotske sauebønder

Vertskap fra v: Adelle og John Richardson, Angus Dicson

"pub" hos Angus Dicson

7300 mål med enger og beiter hos Richardsons

Atv og hunder samler lett noen hundre sau

Gårdsoksen

Finer rammer for det sosiale

en liten del av publikum under saueklipp

John Gerard Håkull i aksjon

Erfaren klippedommer blant verdenseliten, Sven Reiersen

Noen demostarnter prøvde seg men ble lett båret ut av arenaen

mye show

Hall etter hall med alt av dyr som kan være på en gård

Dyr i alle fasonger og raser

Utsyr manglet det heller ikke på