Det norske landslaget sammen med de norske dommere og managerne sine.
f.v. Gerhard Håkull, Ruth Jane Rossevatn, Eirik Kolbjørnshus, Stian Espedal, Ahenata Leira, Lars Sønstevoldhaugen, Åsmund Kringeland, Sven Reiersen

Verdensmesterskapet i ullhåndtering og saueklipping, Golden Shears World Championships 2023, ble arrangert under Royal Highland Show i Edinburgh, Skottland I år. Det er 20 år siden det var her sist, og det er 30 land som konkurrerer om den gjeve tittelen, under Skottlands største landbruks arrangement. 
 
Norge stilte i år med både erfarne og ferske utøvere, som har prestert veldig godt i år. I VM er det tre forskjellige konkerranse grener, håndklipping, maskin klipping og ullhåndtering. Norge stilte med to deltagere i to av konkurransene. VM i saueklipping med maskin stilte Åsmund Kringeland fra Aksdal og Lars Sønstevoldhaugen fra Fåvang. VM i ullhåndtering, stilte Gerhard Håkull fra Skjoldastraumen og Ruth Jane Rossevatn fra Kvinedal. Norge representerte også med to dommere i hver av disse to konkurransene, Sven Reiersen og Ahenata Leira. 


Ferdig klippet sau under arrangementet. Fotograf Gerhard Håkull

Manager Stian Espedal: «Stolt av denne gjengen som har representert Norge, vanvittig høgt nivå på konkurransen i Skottland»
 
Beste plassering oppnådd av Nordmann på mange år! 

Norge imponerte i de innledende rundene i både saueklipping og ullhåndtering, men var dessverre akkurat utenfor semi-finalen i begge konkurransene. I

Det er første VM for Lars Sønstevoldhaugen, som vant Norgesmesterskapet i 2022. Han imponerte i begge innledende rundene for saueklipping med maskin, og endte på en imponerende 16.plass. 

Lars i aksjon under de innledende rundene, med Åsmund som hjelper han med å gi han sau. Fotograf: Gerhard Håkull

Åsmund Kringeland, som også konkurrerte i saueklipping med maskin, gjorde to gode innledende runder, og endte til slutt på en 26.plass. Åsmund har tidligere vunnet Norgesmesterskap tre ganger.


Åsmund Kringeland under de innledende rundene. Fotograf: Gerhard Håkull

I ullhåndteringen tok Gerhard Håkull en 11.plass, som dessverre var rett utenfor finalen. Gerhard har vunnet Norgesmesterskap i ullhåndtering 12 ganger og har vært med til VM flere ganger. I 2012, tok han en 4.plass i New Zeland, og i 2015 tok han en 3.plass i Irland. 

Gerhard under ullhåndterings konkurransen. Fotograf: Stian Espedal

Ruth Jane Rossevatn deltok også i ullhåndteringen og endte på en 31.plass. Ruth Jane tok en andreplass under Norgesmesterskapet i 2022. Ruth Jane har drevet med både saueklipping og ullhåndtering i mange år, å regner med å se mer av Ruth Jane i fremtiden.

Ruth Jane under de innledende rundene i ullhåndteringen. Fotograf: Stian Espedal.

Norsk Sau og Geit er stolt av det Norske landslaget vårt, og gratulerer laget med flotte plasseringer. De konkurrerer med de beste saueklippere og ullhåndterere i hele verden, med et utrolig høyt nivå. 
 
Vinnere i de forskjellige konkurransene: 
Håndsaks lag: Sør-Afrika
Ullhåndtering lag: Wales
Maskinklipping lag: Wales
Håndsaks individuelt: Bonile Rabela - Sør-Afrika
Ullhåndtering individuelt: Rosie Keenen - Skottland
Maskinklipping individulet: Gwion Ewans - Wales