EM i gjeterhund (CSC) startet i går, og det norske landslaget er på plass. Hyppige oppdateringer vil bli lagt ut på Facebook-gruppen NSG Gjeterhund.

Konkurransen streames live på Facebook-siden til Continental 2019.

Resultatene fra konkurransen kan du finne her. 

Norge sender 8 deltagere til CSC hvert år, og har gjennom årene hatt stor suksess. Det er totalt 16 europeiske land som stiller til start. 


(F.v.) Jo Agnar Hansen, Jan Briskeby, Torbjørn Jaran Knive, Torkjell Solbakken, Sander Hindenes, Jane Espevoll, Linn Kristin Flaten og Karin Mattsson.

Deltagerne på det norske landslaget

Plass Fører Hund
1 Torbjørn Jaran Knive Bea
2 Torbjørn Jaran Knive Gin
3 Karin Mattsson Trim
4 Jo Agnar Hansen Jan
5 Jane Espevoll Iris
6 Sander Hindenes Gael
7 Linn Kristin Flaten Billie Jean
8 Jo Agnar Hansen Moss

Jo Agnar Hansen går inn for Jan Egil Orthe på 4. plass, og for Jan Briskeby på 8. plass.


Torbjørn Jaran Knive og hunden Bea i aksjon under CSC 2016, som de vant.

Norge fast på pallen
Norge var tidlig på pallen og allerede i 1997 tok Torbjørn Jaran Knive bronse med hunden Jill. Året etter tok Jon Sand gull med hunden Mac og Norge kvalifiserte seg dermed til å kunne stille med fullt lag; 8 deltagere. Siden den gang har de norske vunnet EM 8 ganger og unntatt noe få unntak vært på pallen hvert år.

Må kvalifisere seg gjennom en hel sesong
Norge startet på sitt første CSC i 1996. Den gangen hadde Norge kun 3 plasser til start, og det var gjeterhundrådgiveren i NSG som plukket ut laget. Det ble raskt klart at det var behov for mer formelle regler for uttak. De hundene som skulle representere Norge måtte kvalifisere seg gjennom gode resultater gjennom en sesong. Dermed ble uttaket basert på 50 % av resultater i Norgesserien og 50 % i Norgesmesterskapet. Hundene har dermed vist at de både kan prestere på et høyt nivå gjennom sesongen og i større mesterskap. I Norge er nivået høyt og vi hadde i 2016 over 800 hunder som deltok på gjeterhundprøve. Dette er ny rekord.

Tre kvalifiseringsdager før finalen
Europamesterskapet går over 4 dager. Kvalifiseringen går over 3 dager - torsdag, fredag og lørdag. De 6 beste hundene fra hver av de tre kvalifiseringsdagene går videre til finalen på søndag.