Første bud når man har skaffet seg gjeterhund er å kontakte lokallaget sitt. De vet hva som skjer i området og kan ofte veilede til kurs eller faste treninger som blir arrangert. Finn ditt fylkeslag med kontaktperson HER...


Ofte stilte spørsmål:

- Hva er gjeting og hva skal man bruke det til?

Gjeterhunden er først og fremst et arbeidsredskap for småfebonden. Den er en viktig del av sauedrifta. Bruk av en dressert gjeterhund  gjør at en kan flytte dyrene uten å påføre dem unødvendig stress. Sauene oppfører seg ofte mer rolig når vi benytter en dresert gjeterhund enn om vi skal gjøre samme jobben ved hjelp av folk. En god gjeterhund gjør jobben for flere, men det sies også at en dårlig gjeterhund skaper merarbeid for flere. De fleste som har en gjeterhund bruker den til det daglige arbeidet på gården, tilsyn i beitetida og hjemsanking av sau på høsten. Det er også noen som har gjeterhund uten å ha sau selv, som ofte bruker den til å hjelpe andre med nedsanking fra fjellet eller i skogen.


- Når kan jeg bruke min gjeterhund?

En gjeterhund kan vi starte å trene alt fra 6-mnd. alder, men selv om den er blitt 1 1/2 år er det ikke for sent å begynne opplæring på sau. Det kommer helt an på hvor moden hunden er for trening, og om den "tenner" på sau (viser tegn til naturlig medfødte gjeterinstingt). Det er fult mulig å starte opplæring av eldre gjeterhunder på sau også, men resultatet kan variere. Det beste er å kontakte en instruktør eller en erfaren gjeterhundfører for å få hjelp, om man ikke har noen erfaring selv. Fylkeslagene har oversikt over kurs for nybegynnere og instruktører i sitt fylke. For å hjelpe bønder med sanking bør hunden ha bestått klasse 1 på en gjeterhundprøve.


- Burde jeg tenne min hund til å gjete?

Om du skal bruke hunden din aktivt til gjeting på gården eller i sank er det aktuelt å stimulere hunden sin til å gjete. Det kreves mye tid for å vedlikeholde gjeteregenskapene, og det tar ofte en god del tid å trene opp sin første gjeterhund. Det er derfor viktig at man har tid og mulighet til å følge opp hunden sin om man "tenner" den på sau.


- Hvordan kommer jeg i gang med min gjeterhund?

De fleste fylker har kurs og samlinger i løpet av året. Disse arrangeres ofte etter etterspørsel i fylket, og det er derfor viktig å kontakte sitt fylke for å forhøre seg om kurs eller aktiviteter som skjer.


- Hva er en godkjent gjeterhund?

En godkjent gjeterhund er en hund som har fått over 60 poeng i klasse 1 på en gjeterhundprøve. Gjeterhundprøver arrangeres over hele landet, og oversikt over disse finner du her... Om du er usikker på hvordan en klasse 1 gjennomføres kan det være nyttig å dra og se på en slik konkurranse. En klasse 1-prøve er lagt opp slik at hunden får poeng for de viktigste arbeidsoppgavene en gjeterhund har på gården. Dette består da av at hunden kan hente sau på avstand, drive sau foran fører og etter fører, og å drive sauene inn i ei kve.


- Jeg har en annen gjeterhundrase, kan jeg gjete da?

Norsk Sau og Geit er raseklubb for border collien og working kelpien. Det er derfor fokus på disse rasene her, og det er også disse rasene som har størst utviklet gjeterinstinkt. Instruktører velger individuelt om de ønsker å ha med andre raser. Om du har en annen rase kan man ta kontakt med sin egen raseklubb for informasjon om gjeting, eller hvis man er usikker ta kontakt på gjeterhund@nsg.no. Man kan også kontakte fylkeslagene for mer informasjon om kurs i sitt fylke.


- Hvor finner jeg oversikt over gjeterhunder, og stamtavler på hunder?

Du finner alle registrerte border collier og working kelpier i vårt bikkje program her...

Har du fremdeles spørsmål, eller du er usikker på hvor du skal henvende deg så ta kontakt på gjeterhund@nsg.no