Nok en gang viser Norge at de er å regne med innenfor gjeterhund! Det er andre året på rad at Norge vinner EM, og også andre året på rad Jaran med Bea, og Karin med Trim tar gull og sølv.

Da er CSC2017 eller bedre kjent som EM i bruk av gjeterhund ferdig. Arrangementet startet på torsdag ettermiddag med kvalifisering for young handler. I alt 7 deltakere fra 3 land deltok i denne klassen. For Norge deltok 4 hunder, og de tre beste ekvipasjene gikk videre til søndagens finale.  Været var ikke det beste, men det påvirket ikke konkurransen. De tre som gikk videre til finale var Frida Fornander med Buzz Lightyear, Karianne Buer med Step og Andrea Flaten med Redneck Crazy.

Andrea Flaten med Red (foto: Vidar Tangeland)

Fredagen grydde med langt bedre vær, noe som varte hele helgen. Banen ble godt mottatt av både dommere, oppmann og deltakere. Som Jim Easton kommenterte det: Passe stor, med naturlige vanskeligheter i et nydelig landskap, en av de fineste banene som har vært i CSC. For første gang i CSC sin historie ble alle løpene sendt «live» på internett. Etter kommentarene å dømme var dette svært populært. Folk fra hele Europa fulgte med på sendingene.

Nordmennene klarte seg svært bra denne dagen og la beslag på de tre første plassene. Petter Landfald med Lady, Torbjørn Jaran Knive med Gin og Rune Landås kvalifiserte seg i denne rekkefølgen til søndagens finale.

Petter Landfald med Lady (foto: Vidar Tangeland)

Lørdagen fortsatte der fredagen slapp, Nordmennene dominerte denne dagen også. Karin Mattson med Trim, Jane Espevoll med Iris og Torbjørn Jaran Knive tok seg videre til finale. Til tross for krevende bane var kvalifiseringen preget av meget god dyrehåndtering og få brudd.

Jane Espevoll med Iris (foto: Vidar Tangeland)

Et av høydepunktene på lørdag var da landbruksminister Jon Georg Dale stilte opp og kjørte igjennom en litt redusert bane med lånt hund. Tatt i betraktning at han hadde hatt en halv time til å forberede seg, må en kunne si at kan klarte seg utrolig bra. Det hele ble foreviget av TV2. Innsatsen ble kronet med en vel fortjent deltakerpremie.

Søndagens finale gikk på en krevende bane, der hele andre hentet var blindt. Deltakerne mestret dette på en glimrende måte, og mye imponerende håndtering av hund ble vist.

Rune Landås med Kess fra finalen (foto: Vidar Tangeland)

Forventningene til de Norske deltakerne var store etter kvalifiseringen, og alt tydet på at de behersket forholdene bra. Ingen resultater ble gjort kjent før på premieutdelingen.

Etter 8 deltakere var det tid for finale i Young Handler konkurransen. Dette ble en spennende affære, og det var ikke lett å avgjøre om det ble norsk eller svensk seier.

Premiebordet (foto: Vidar Tangeland)

Premieutdelingen viste imponerende resultater for de norske deltakerne.

Lagkonkurransen endte slik:

 1. Norge
 2. Færøyene
 3. Sveits

Resultatene fra Young handler konkurransen:

 1. Andrea Flaten med Redneck Crazy (Norge)
 2. Frida Fornander med Buzz Lightyear (Sverige)
 3. Karianne Buer med Step (Norge)

Vinner av kvalifiseringen:

 1. Torbjørn Jaran Knive med Bea (Norge)

Beste Kve i kvalifiseringen:

Oscar Miguara med Nara (Spania)

Beste kvinnelige ekvipasje:

 1. Karin Mattson med Trim (Norge)

Resultatene fra finalen:

 1. Torbjørn Jaran Knive med Bea (Norge)
 2. Karin Mattson med Trim (Norge)
 3. Torbjørn Jaran Knive med Gin (Norge)
 4. Petter Landfald med Lady (Norge)
 5. Serge van der Zweep med Jenny (Nederland)
 6. Luca Fini med Bob (Italia)

Jane Espevoll ble nummer 8 og Rune Landås ble nummer 9.

 

Gull: Jaran Knive med Bea (Norge), Sølv: Karin Mattsson med Trim (Norge), Bronse: Jaran Knive med Gin (Norge) 4. plass: Petter Landfald med Lady. (foto: Vidar Tangeland)

Gull: Jaran Knive med Bea (Norge), Sølv: Karin Mattsson med Trim (Norge), Bronse: Jaran Knive med Gin (Norge) Saueskinn med skrift donert av Johan Persbråten og skrevet av Karianne Kjelstrup. (foto: Vidar Tangeland)

Gull: Andrea Flaten med Red (Norge), Sølv: Frida Fornander med Buzz (Sverige), Bronse: Karianne Buer med Step (Norge). (foto: Vidar Tangeland)

Beste kve: Oscar Murguia med Nara fra Spania. Premieutdelere: Madelaine Sørli, Karen Bilstad og Lars Erik Wallin. (foto: Vidar Tangeland)

Lagkampen: 1. Norge, 2. Færøyene, 3. Sveits (foto: Vidar Tangeland)

 

 

Formann for Arranmenetkommiteen: Jon R. Aas. (foto: Vidar Tangeland)

Alle finalistenne klare for premier. (foto: Vidar Tangeland)

Generalsekretær Lars Erik Wallin sammen med ene dommeren Kevin Evans og Chairman fra International Sheepdog Society Jim Easton. (foto: Vidar Tangeland)

 

Alle resultater for finalen og Young Handler finner du på hjmmesiden til EM her...