Det er hund og fører sammen som blir tatt ut, og hver fører kan stille med inntil to hunder på de internasjonale prøvene. De 8 første på lista er kvalifisert for deltagelse i Continental Sheepdog Championship (EM), mens alle 15 kan delta i Nordisk Mesterskap og i World Trail, de åra disse prøvene arrangeres.

Store arrangement i 2015

I 2015 arrangeres EM i Italia 25.-27. september, og i slutten av august arrangeres Nordisk Mesterskap i Holsterbro i Danmark. Norge er også representert i EM for Young Handlers, og i år er det Karianne Buer med hunden Step som reiser nedover. Hundene kvalifiserer seg gjennom deltagelse i NM og på landsprøver, enten Norgesserien eller Nord-Norgeserien.

Nedenfor finner du oversikt over landslaget for 2015. De er rangert fra 1. til 15. plass. Vi har også tatt med deltakeren til Young Handlers.


Sisko og Jo Agnar i Norgesseriefinale 2014

1. Jo Agnar Hansen med Sisko

Stamtavle til Sisko

Jo Agnar og Sisko har sammen hatt en formidabel karriere og kan vise til en lang merittliste. Sisko vant NM i 2013 og 2014 og kom på en 2. plass i Norgesserien i fjor. Hunden har representert Norge på landslaget i flere år, og største bragden så langt er nok 7. plass i VM i 2014. Sisko har 21 avkom, og Jo Agnar har selv et avkom etter siste kullet som kanskje kan ta over tronen.

Oppdretter: Gudmund Hansen
Født: 17.06.2004


Maico og Jaran fra Norgesseriefinale 2013

2. Torbjørn Jaran Knive med Akersborg Maico

Stamtavle til Maico

Jaran og Maico er også gjengangere på landslaget. Det er verdt og nevne at de sammen har vunnet EM to ganger og NM tre ganger. I 2014 kvalifiserte de seg til landslaget i år med å komme på en 3. plass både i NM og Norgesserien. Maico stammer tilbake til gode walisiske linjer som Jaran hentet inn til Norge på slutten av 90-tallet. Han har 176 avkom, og mange av disse har også gjort det godt. Knive har selv Bea, som også er på landslaget i år. Både Boss og Marco er også etter Maico.

Oppdretter: Torbjørn Jaran Knive
Født: 21.02.2005


3. Jan Briskeby med Arja

Stamtavle til Arja

Det er heller ikke første gang Jan Briskeby og Arja har vært på landslaget. De kvalifiserte seg med en 2. plass i NM i fjor og en 20. plass i Norgesserien. Arja kom på 12. plass i Nordisk 2013 og har vært på laget i flere år. Arja er etter Tika til Jo Agnar Hansen og har selv 7 avkom, alle med godkjent bruksprov. 5 konkurrerer aktivt i Norgesserien og 2 er på landslaget i år; Boss og Bea. Jan eier selv Boss - kanskje slår han moren sin en dag.

Oppdretter: Jo Agnar Hansen
Født: 09.04.2004


4. Karin Mattsson med Bill

Bill og Karin var for første gang på landslaget i 2014. De gjorde det godt i NM 2013 hvor de kom på en 4. plass. I 2014 kom de på en 9. plass både i NM og i Norgesserien. Bill ble importert fra Storbritannia som unghund, og er nå 4 år. Bill har 34 avkom og Karin har beholdt 2 avkom selv, som vi sikkert etter hvert også får se på prøver.

Oppdretter: Joyce J. O’Connor
Født: 23.11.2011


5. Jan Briskeby med Boss

Det er første gang Jan skal delta med Boss på landslaget. Boss kvalifiserte seg for finalen i NM 2014, og der endte han på en 14. plass. De gjorde det bedre i Norgesserien, der resultatet til slutt ble 5. plassen sammenlagt. Boss har mange gode forfedre; hvor Arja og Maico er foreldre og Tika bestemor. Boss har allerede 15 avkom, så det er ingen bekymring for at disse genene ikke blir tatt vare på videre. Han har mye og leve opp til, men er allerede på god vei mot toppen.

Oppdretter: Jan Briskeby
Født: 20.02.2011

6. Finn Engan med Krokangårdens Marco

Det er første gang Finn og Marco er med på landslaget. Marco er bare 3 år, men har allerede utmerket seg. Marco vant Nord-Norgeserien som ga han poeng for kvalifisering til landslaget. Han kom også på 5. plass på Norsk Nursery og 2. plass på Nordisk Nursery. Marco er etter Maico og har selv 9 avkom.

Oppdretter: Finn Engan
Født: 07.04.2012


7. Sigmund Waaler Røed med Tea

Det er andre gangen Sigmund og Tea kvalifiserer seg til landslaget. De var med til VM i 2014 og gjorde i fjor sitt beste resultat i NM; en fin 5. plass. De kvalifiserte seg også til finalen i Norgesserien. Tea sin bestefar er nok mest kjent i stamtavlen og er den kjente «Amerika» Moss til Jon Sand. Tea har selv 8 avkom, en av disse har Sigmund beholdt selv.

Oppdretter: Henriette Sand
Født: 29.01.2008


8. Jane Espevoll med Pia

Pia og Jane har vært med og kjempet sammen med de beste i noen år nå. Jane har stilt med Pia i Young Handlers, og har de siste årene vært med på både Nordisk, EM og VM. Pia kom på 10. plass i kvalifiseringen i NM i 2014, dermed klarte de ikke å komme videre til finalen, men de slo til med en 6. plass sammenlagt i Norgesserien. Pia er etter Glen til Serge van der Zweep som er fra Nederland. Pia har selv 9 avkom, hvor flere er aktive i Norgesserien. Pia skal kun være med på EM i år.

Oppdretter: Egil Schibevåg
Født: 08.03.2004


9. Torbjørn Jaran Knive med Bea

Jaran og Bea har vært på landslaget i noen år. Bea er ung ennå og startet sin karriere med å vinne Norgesserien i en alder av 1 år og 9 måneder. Hun har etter dette vært i finalen i både EM og Nordisk. Den beste plasseringen til Jaran og Bea var finalen i VM i 2014, der havnet de til slutt på en imponerende 4. plass. Bea er etter Akersborg Maico og Arja til Jan Briskeby. Hun har imponert voldsomt i tidlig alder. Fortsetter hun denne utviklingen kan hun kanskje etter hvert også slå sin fars meritter. Bea har nylig fått 10 avkom, og disse blir det spennende å følge de neste årene.

Oppdretter: Jan Briskeby
Født: 20.02.2011


10. Rune Landås med Llangwm Kess

Det er første gang Rune og Kess er på landslaget sammen. Kess er en ung hund og vant «Beste unghund»-premien i Norgesmesterskapet høsten 2014 der de endte på en 7. plass. I Norgesserien i fjor kom på 21. plass sammenlagt. Kess er etter Aled Owen sin Roy som har oppnådd å bli verdensmester. Kess har selv fått 6 avkom, hvor Rune har beholdt to. Disse vil vi sikkert se mer til i årene som kommer.

Oppdretter: Aled Owen
Født: 08.05.2011


11. Monica Tegler med Tunevannet’s Izi

Monica og Izi har vært på landslaget før, og har flere ganger kvalifisert seg til Norgesserie-finalen. Izi kvalifiserte seg til finalen i NM 2014 og endte tilslutt opp med en solid 4. plass. Izi var også i fjor med i Norgesserie-finalen. Monica har selv vært oppdretter for Izi som er etter en svensk hannhund. Morslinjene går bakover til kjente hunder, som Olav Tiller sin Bill og Sander Hindenes sin Glen. Izi har ingen avkom.

Oppdretter: Monica Tegler
Født: 10.06.2008


12. Torkjel Solbakken med Penllwyn Sweep

Det er første gang Torkjel deltar på landslaget med Sweep. Sweep er importert fra Storbritannia som unghund. Han begynte tidlig sin karriere i Norge og ble Norsk Nursery som unghund i 2012. Noe som kvalifiserte han videre til Nordisk Nursery samme året. Etter dette har han vært med i finalen i Norgesserien flere ganger, og i 2014 kom ekvipasjen på en 6. plass. Sweep er etter Kevin Evans sin Supreme Champion Spot. Pennant Williams sin Dale er bestefar til Sweep, som selv har 16 avkom.

Oppdretter: I. B. Jones
Født: 05.02.2010


13. Jan Tore Brattebø med Llanfarian Bill

Det er første gang Jan Tore er på landslaget med Bill. De har sammen vært med på Norsk Nursery i 2013 og derifra kvalifisert seg til Nordisk Nursery i Sverige samme året. Bill og Jan Tore kom på en solid 11. plass i finalen i NM i 2014. De var også med i finalen i Norgesserien. Bill er etter Serge van der Zweep sin Jim og Lass. Lass har vunnet Continental Sheepdog Championship (EM). Også Jim har gode resultater fra EM. Bill ble importert fra Nederland som unghund, og har nå 41 avkom her i Norge.

Oppdretter: Serge van der Zweep
Født: 25.03.2011


 

14. Arne Christoffer Sand med Shep

Det er andre gang Shep og Arne Christoffer er på landslaget. Shep var i 2013 med i både EM og Nordisk. Shep kvalifiserte seg til landslaget med en 13.plass i NM og en 22. plass sammenlagt i Norgesserien. Shep er importert fra Wales, og har skotske og walisiske linjer. Shep har 178 avkom. Arne Christoffer har selv to hunder etter Shep som han har gått unghundprøvene med. Flere av avkommene er ennå unge, men disse kommer vi nok etter hvert til å se mer til.

Oppdretter: Medwynn Evans
Født: 07.01.2009


15. Knut Nymo med Baluba

Det er andre gang Baluba og Knut er på landslaget. Baluba var med på Nordisk i 2013 og kvalifiserte seg til som 1. reserve til landslaget  i år med å komme på andre plass i Nord-Norge Cupen i 2014. Jane Espevoll med Pia trakk seg til Nordisk, og da kom Baluba med. Baluba har norske linjer på begge sider, og stammer tilbake til både Bobby Dalziel's Wisp og Torkjel Solbakken's Cindy, og Olav Tiller sin Bill. Baluba har selv ingen avkom

Oppdretter: Torstein Ytre
Født: 06.02.2005


16. Jo Agnar Hansen med Tysswg Kate

Det er andre gang Jo Agnar er representert med Kate på landslaget. Kate var også med på VM og havnet rett utenfor kvalifisering til semifinalen der. Kate er etter Kevin Evans sin Spot og er importert til landet gjennom Kevin Evans. Kate har 10 avkom som ennå er unge og vi vil sikkert se flere av disse fremover.

Oppdretter: Jeff Hudd
Født: 25.04.2009


Young Handler Karianne Buer med Step

Det er andre året Karianne og Step representerer Norge i klassen for Young Handlers i EM. Step og Karianne hadde sitt beste resultat i 2014 med en 11. plass i kvalifiseringen i NM, som til slutt resulterte i en 22. plass sammenlagt. I fjor kom de på 3. plass i EM for Young Handlers og stiller på nytt i år. Step er etter Vidar Tangeland sin Nel og Mick, men har ingen avkom selv.

Oppdretter: Vidar Tangeland
Født: 20.08.2010


I Danmark er reserver kontaktet etter rangeringslisten. Her ble Karin Mattsson sin Bill trekt og Karin Mattsson med Trim satt inn. Jan Briskeby sin Arja ble også trekt og Jan Briskeby med Torres satt inn.

Tekst og foto: Cathinka Kjelstrup