f.v.Jo Agnar Hansen og Petter Landfald. Foto: Pål Høygård

Verdensmesterskapet i bruk av gjeterhund (World Sheepdog Trial) gikk av stabelen på Gill Hall Estate, Dromore i Nord Irland, 13. til 16. september 2023.

Norge stilte med 15 ekvipasjer i VM, og 1 ung fører i Young Handler klassen. Det er totalt 250 ekvipasjer fra 30 forskjellige land som deltar på VM. Norge har lenge gjort seg bemerket på internasjonale mesterskap, ved både å vinne Nordisk og EM flere ganger. Norge har også gjort det godt med laget under tidligere VM med lag sølv som beste resultat. Norge var også første landet utenfor Storbritannia til å vinne individuelt gull i VM, i 2017. 

Målet med gjeterhundprøven er å teste hunden, sammen med sin fører, sin evne til å håndtere sau under de forskjellige situasjonene som man veldig ofte møter på i daglig drift som bonde. Dette innebærer å hente sau til fører, drive dem fra punkt A til B, samle dem inn i et kve, dele fra noen sau, og single ut en sau. Alt dette skal utføres innen en viss tidsramme som er satt på forhånd.


f.v. Jane Kristiansen, Petter Landfald, Ivar Thoresen, Jo Agnar Hansen, Karin Mattsson, Linn Kristin Flaten, Arne Christoffer Sand, Benjamin Birkeland (Young Handler), Pål Høygård, Torbjørn Jaran Knive og Lagkaptein Arvid Årdal.

Seks år siden sist.

VM arrangeres vanligvis hvert tredje år, men forrige VM var sist arrangert i 2017 på grunn av pandemien. Det er første gang VM blir arrangert i Nord-Irland. Det ble i år brukt ca. 1200 svartfjes sau (Scottish Blackface Sheep), som er en mer flyktig og lettere sau enn hva vi er vant med her hjemme i Norge.

VM i bruk av gjeterhund startet opp med parade og åpning på onsdagen. Første start gikk torsdagen, og nivået var høyt. Flere av de norske hadde gode løp, men det var tøft å komme blant de beste som gikk videre til semifinalen. Det var tre baner, og to kvalifiserings dager innledende. Det var da de 7 beste på hver bane, og fra hver dag som gikk videre til semifinale, altså 42 ekvipasjer totalt. Flere av de norske kom på plasser rett utenfor semifinaleplass.

Det var 2 av 15 norske ekvipasjer som tok seg videre til semifinalen; Jo Agnar Hansen med hunden Akersborg Kniva, og Petter Landfald med hunden Max.

Young Handler

Young handler konkurransen gikk samme dag som semifinalen til seniorklassen. Det var 15 young handlere, og konkurransen var tøff. De gikk på en stor bane, hvor de måtte hente sauen, drive dem gjennom  to porter, dele av to av sauene, samle dem og sette dem inn i et kve. Benjamin Birkeland representerte Norge med hunden Kiera, som tidligere i år kom på 3.plass i EM i bruk av gjeterhund noen helger før i Sverige. Benjamin og Kiera gikk et fint løp, med de rakk dessverre ikke fullføre, og gikk ut på tid i kveet. De endte dermed på en 10 plass, og det var kun de tre beste som gikk  videre til en finale.


Benjamin Birkeland med hunden Kiera - foto: Karen Knive

Norsk gull

Semifinalen gikk på hovedbanen, og det var sterk konkurranse fra de andre landene. De 16 beste av 42 går videre til en stor finale. Begge de norske ekvipasjene kvalifiserte seg videre til finalen.

Jo Agnar og Kniva under Verdensmesterskapet i bruk av gjeterhund - Foto Vidar Tangeland

I finalen henter hundene to flokker med 10 sau i hver flokk. Disse skal drives gjennom en løype og sorteres innenfor en ring. Da skal 5 merkede sauer holdes igjen, mens 15 sau skilles fra. Til slutt skal de 5 merkede sauene inn i et kve. Begge de norske viste at de absolutt hadde noe i finalen å gjøre.

Finalen var nervepirrende, da det var vanskelige forhold. Jo Agnar med hunden Kniva var først ut av de norske. De jobbet seg godt rundt banen med litt småfeil, men dessverre gikk han ut på tid i de siste momentene. Jo Agnar og Kniva endte på en 10.plass i finalen.

Petter Landfald gikk et veldig fint løp, men det var flere andre som også gjorde det godt. I Storbritannia får man ikke vite resultatene for finalen før under premieseremonien, som gjør det veldig spennende når de roper opp navnene. Når de kom til top fem, ble det virkelig nervepirrende og spennende. Vi satt å holdt pusten helt til de skulle rope opp gullvinner. Petter Landfald og Max! Norsk gull igjen! Dette er andre gangen på rad Norge stikker av med verdensmesterskapstittelen. Forrige mesterskapet ble vunnet av Jaran Knive, fra Skotselv, med hunden Gin.


Petter Landfald og Max under VM i bruk av gjeterhund. Foto: Vidar Tangeland

Vi har lov å være stolte

Gratulerer til alle deltagere fra Norge for en flott innsats! Vi skal være stolt som har et så engasjert og godt lag. Vi må heller ikke glemme alle nordmennene som tok turen over til Nord-Irland for å heie på de norske deltakerne, og skapte god stemning fra sidelinjen.

Resultater fra VM i bruk av gjeterhund: 

Gull - Petter Landfald med Max (Norge)
Sølv - Kevin Evans med Preseli Ci (Wales)
Bronse - Scott Glen med Pip (Canada)
10.plass Jo Agnar Hansen med Akersborg Kniva (Norge)


Gullvinner Petter Landfald med hunden Max. Foto: Pål Høygård

Vinner av lagkonkurransen var Irland

Vinner av Young Handler var 17 år gamle Tyler McKinlay med hunden Heatherstane Squiggle fra Skottland

Neste store gjeterhund konkurranse er Norgesmesterskapet i bruk av gjeterhund, 6.-8.oktober på Jæren i Rogaland.

Pressekontakt:

Karianne Kjelstrup, Gjeterhundrådgiver, Norsk Sau og Geit
416 77 607
kk@nsg.no